Miten työtilanteesi voi kolminkertaistaa lainamääräsi

Uusi raportti paljastaa, että työtilanne voi merkittävästi vaikuttaa lainamäärään Suomessa. Lainaa Helposti on analysoinut asiakkaidensa lainamääriä ajalta 01.04.–30.04.2024 eri tekijöiden perusteella. Tutustu tarkemmin ja hae lainaa netistä helposti.

Työtilanteen vaikutus lainamääriin

Raportin mukaan yrittäjät saavat keskimäärin suurimman lainamäärän, joka on 15 642 euroa. Tämä on lähes kolminkertainen määrä verrattuna osa-aikatyöntekijöiden saamaan keskimääräiseen lainamäärään, joka on vain 4 156 euroa.

Vakituisessa työsuhteessa olevat saavat keskimäärin 10 891 euroa, mikä on merkittävästi enemmän kuin opiskelijoiden 4 817 euroa ja määräaikaisten työntekijöiden 5 509 euroa.

Työtilanne vaikuttaa siten huomattavasti lainamääriin, mikä korostaa vakituisen työsuhteen ja yrittäjyyden merkitystä taloudellisessa vakaudessa ja lainakelpoisuudessa.

Työtilanteen vaikutus lainamääriin
Työtilanteen vaikutus lainamääriin

Omistusasumisen vaikutus lainamääriin

Omistusasujat saavat huomattavasti suurempia lainamääriä kuin vuokralaiset. Omistusasujien keskimääräinen lainamäärä on 14 113 euroa, kun taas vuokralla asuvat saavat keskimäärin vain 8 180 euroa. Tämä ero johtuu todennäköisesti omistusasujien suuremmasta taloudellisesta vakaudesta ja paremmasta luottokelpoisuudesta. Omistusasuminen antaa lainanantajille varmuutta asiakkaan taloudellisesta kyvystä maksaa takaisin suurempia lainoja, mikä selittää osaltaan suurempia lainamääriä omistusasujille.

Omistusasumisen vaikutus lainamääriin
Omistusasumisen vaikutus lainamääriin

Alueelliset erot lainamäärissä

Suomessa on merkittäviä alueellisia eroja lainamäärissä. Suurimmat lainamäärät löytyvät Kainuusta, jossa keskimääräinen lainamäärä on 13 241 euroa. Ahvenanmaalla lainamäärät ovat alhaisimmat, keskimäärin 4 481 euroa.

Alueelliset erot voivat johtua taloudellisista ja sosiaalisista tekijöistä, kuten alueen työllisyystilanteesta ja keskimääräisistä tuloista.

Näitä eroja voidaan selittää myös alueellisilla eroilla asumiskustannuksissa ja elinkustannuksissa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla korkeammat elinkustannukset voivat vaikuttaa suurempiin lainatarpeisiin.

Alueelliset erot lainamäärissä
Alueelliset erot lainamäärissä

Lainan käyttötarkoituksen vaikutus lainamääriin

Lainan käyttötarkoitus vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon lainaa myönnetään. Suurimmat lainamäärät menevät lainojen yhdistämiseen, keskimäärin 20 417 euroa.

Seuraavaksi suurimmat lainamäärät menevät liiketoimintaan (12 540 euroa) ja investointeihin (10 638 euroa).

Pienimmät lainamäärät myönnetään opintoihin (3 597 euroa) ja arjen hankintoihin (3 670 euroa). Tämä osoittaa, että lainan käyttötarkoitus heijastaa lainanantajan näkemystä riskistä ja investoinnin tuottopotentiaalista.

Lainan käyttötarkoituksen vaikutus lainamääriin
Lainan käyttötarkoituksen vaikutus lainamääriin

Johtopäätös

Raportti osoittaa selvästi, että työtilanne, omistusasuminen, asuinalue ja lainan käyttötarkoitus ovat merkittäviä tekijöitä, jotka vaikuttavat lainamääriin. 

Yrittäjät ja vakituisessa työsuhteessa olevat saavat suurempia lainoja, koska heillä on parempi taloudellinen vakaus ja luottokelpoisuus

Andreas Linde

Tämä tieto auttaa lainanantajia ymmärtämään paremmin asiakkaidensa tarpeita ja riskejä. Laajempi ymmärrys lainamäärien vaihtelusta eri tekijöiden mukaan auttaa kehittämään räätälöityjä lainatuotteita, jotka vastaavat paremmin asiakkaiden tarpeisiin ja vähentävät lainanantajien riskiä.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Miten työtilanteesi voi kolminkertaistaa lainamääräsi