Joustoluotto – Liikkumavaraa talouteen, joustavasti vuorokauden ympäri

Päivitetty 26.1.2021
 • Mainittu
 • Etuovi
 • Kaleva.fi
 • Iltalehti
 • Kauppalehti
 • Talouselämä
Joustoluotto – Liikkumavaraa talouteen, joustavasti vuorokauden ympäri: 4.8/5 tähteä, perustuen 41 arvioon - Lisää arvio

Joustoluotto sopii moneen tarpeeseen

Joustoluotosta käytetään useita eri nimityksiä, kuten joustolaina, tililuotto ja käyttöluotto. Kaikilla näillä termeillä viitataan luottokortin kaltaisesti toimivaan vakuudettomaan luottoon, jota saat käyttöösi limiitin puitteissa aina kun tarvitset lisää rahaa käyttöösi. Maksaessasi luottoa takaisin, se myös vapautuu uudelleen käyttöösi. Joustoluotto on niin sanotusti jatkuva luotto.

Joustoluottoa voit käyttää esimerkiksi hankintojen tekemiseen, jottei sinun tarvitse alkaa nostamaan säästöjäsi (ja mahdollisesti maksaa siitä vielä veroja) tai sitä voidaan myös käyttää varakassana tasaamaan epävakaampaa taloudellista tilannetta.

Miten joustoluotot toimivat?

Käydään joustoluotto läpi arkisen esimerkin kautta. Kuvitellaan että tarvitset oletusarvoisesti putkien uusimista varten 800€. Pyydät kaveriasi varaamaan kyseisen summan sivuun, koska olet juuri maksanut isot veromätkyt eikä ylimääräistä rahaa tilillä juuri ole.

Sovitte, että hän varaa sinulle 800€ ja siirtää sinulle rahaa sitä mukaa kun laskujen maksu sitä vaatii. Ensin tarvitset 150€ välineitä ja tarvikkeita varten. Kahden viikon päästä maksat putkimiehelle 500€ palkkion tehdystä työstä. Yhteensä putkien uusiminen kustansi sinulle lopulta vain 650€ sen sijaan, että olisit nostanut koko summan tilillesi makaamaan koko projektin ajaksi.

Joustoluotto toimii hyvin samantapaisesti:

Usein kysyttyä joustoluotoista

Voiko joustoluoton maksaa kerralla pois?

Useimmissa tapauksissa kyllä voi. Tutustu lainaehtoihin tarkasti ennen kuin otat lainan. Varmista että kerralla maksamisesta ei aiheudu sinulle lisäkuluja, mikäli tarkoituksesi on maksaa laina pian nostamisen jälkeen kerralla takaisin.

Voiko joustoluottoa korottaa?

Yleensä lainanmyöntäjät tarjoavat palvelunsa kautta mahdollisuuden lisälimiitin kasvattamiseksi. Useimmiten korottaminen ei aiheuta asiakkaalle lisäkuluja.

Maksaako rahan nostaminen tilille?

Monilla joustoluottojen myöntäjillä on käytössään nostopalkkio, joka yleensä vaihtelee 5 – 10 € välillä. Markkinoilla on myös useita lainantarjoajia, jotka eivät veloita kuluja joustoluoton nostamisesta tilille. Kannattaakin siis kiinnittää joustoluottoja vertaillessasi huomiota mahdollisiin nostopalkkioihin, etenkin mikäli tiedät nostavasi lainaa useissa erissä.

Joustoluoton hakeminen

Koska joustoluoton myöntäminen ei vaadi vakuuksia tai takaajia, se on nopea laina hakea. Yleensä alle 3000€ joustoluotot myönnetään muutamissa minuuteissa, koska pienien limiittien myöntäminen on pitkälti automatisoitu lähes kaikkien lainanmyöntäjien toimesta.

Mikäli kuitenkin haet esimerkiksi 10 000€ limiittiä isompaa projektia varten, varaudu lähettämään hakemuksen yhteydessä palkkatodistus tai verotuspäätös, jonka avulla tulosi voidaan varmistaa. Joustoluotto voi olla siis vaikeampi saada kuin esimerkiksi pikavippi.

Muista myös, että joustoluottoa hakiessasi sinulla on 14 päivän peruutusoikeus, mikäli laina ei olekaan tarpeellinen. On myös hyvä muistaa, ettei lainatarjous itsessään sido tai velvoita sinua mihinkään. Mikäli et ole tyytyväinen saamaasi tarjoukseen voit perua lainan kuluitta. Eihän autonkaan koeajo velvoita sinua ostamaan autoa, mikäli et saa nykyisestä autostasi tarpeeksi hyvää vaihtotarjousta.

Voit lukea lisää peruutusoikeudesta Kilpailu- ja Kuluttajaviraston sivuilta.

Joustoluotot ovat verrattavissa luottokorttiin. Molemmissa sinulle on myönnetty tietty käyttölimiitti, jota voit vapaasti käyttä silloin kun lisärahoitukselle on tarvetta. Luottokortti ja joustoluotto tulisi mieltää toisiaan täydentäviksi lainatuotteiksi.

Joustoluoton käyttäminen – kuinka saat luottoa käyttöösi?

Automatisoitu luoton myöntäminen mahdollistaa sen, että joustoluoton voi saada käyttöön käytännössä heti, mikäli haet limiittiä kello 7 – 23 välisenä aikana. Kuluttajansuojalain mukaan, kulutusluottoja kuten esimerkiksi vippi ja joustoluotto, ei voida myöntää ja maksaa yöaikaan.

Joustoluoton kohdalla kuitenkin kellonajat rajoittavat vain ensimmäistä lainaa yhdeltä lainanmyöntäjältä. Kun luotto on päiväaikaan myönnetty, voit jatkossa nostaa lainaa limiittisi puitteissa tilillesi vaikka keskellä yötä.

Rahojen siirtäminen onnistuu yleensä tekstiviesteillä, selaimen kautta ja jollain lainanmyöntäjillä on oma mobiilisovellus joustoluoton hallintaa varten.

Kuka voi saada joustoluoton?

Joustoluottoja koskevat samat myöntämisen ehdot kuin muitakin vakuudettomia luottoja. Yleiset myöntämisen ehdot ovat vähintään 18 vuoden ikä, säännölliset tulot, osoite ja pankki Suomessa ja puhtaat luottotiedot. Jollain lainanmyöntäjillä on käytössään jopa 25 vuoden ikäraja, etenkin isommille, kymmenien tuhansien eurojen limiiteille.

Joustoluoton takaisinmaksu

Joustoluottoja ei ole pakko nostaa yhdellä kertaa tilille kuten esimerkiksi vippi ja muut kertalainat. Myös takaksinmaksun suhteen joustoluotot ovat kertalainoja joustavampia ja tarjolla on useita eri takaisinmaksuvaihtoehtoja.

Vaikka limiittisi olisi 5000€ ja olet nostanut siitä 1000€ tilillesi, maksat korkoja vain nostetulle 1000€. Kun taas maksat tuon 1000€ takaisin, sinulla on jälleen 5000€ nostettavissa

Takaisinmaksutapa päätetään yleensä jo hakemisen yhteydessä. Käytännössä siis sovitaan, mikä on pienin mahdollinen tapa maksaa lainaa takaisin. Yleisimmät tarjolla olevat takaisinmaksutavat ovat:

Miten joustoluotot eroavat perinteisistä lainoista ja kulutusluotoista?

JoustoluottoKertalaina
Nostetaan asiakkaan tarpeiden mukaisessa aikataulussaNostetaan koko summa kerralla tai ennalta määrätyissä erissä
Korkoa lasketaan vain käytetylle limiitilleKorko lasketaan alusta alkaen koko lainapääomalle
Takaisin maksettua lainaa saa uudelleen käyttöönJoudut hakemaan aina uutta lainaa, tilanteen muuttuessa

Kumpi on parempi, luottokortti vai joustoluotto?

Kuten jo aiemmin mainittua, luottokortti ja joustoluotto toimivat hyvin samankaltaisesti. Kumpaa niistä kannattaa sitten käyttää?

Näkemyksemme mukaan, luottokortti toimii hyvänä vaihtoehtona joustoluotolle etenkin arkisten hankintojen lisärahoittajana. Sen sijaan, että niitä ajatellaisiin kilpailvina tuotteina, niitä tulisi ajatella toisiaan täydentävinä tuotteina.

Kuvitellaan esimerkki, jossa sinulla on maksettavana iso remonttilasku. Luottokortilta rahaa tilille siirtäessä voi olla todella korkeat kulut kun taas joustoluotto on suunniteltu juuri tällaisia tilanteita varten. Toisaalta taas kaupassa on helpompaa maksaa vain suoraan luottokortilla, sen sijaan että kassajonossa siirtäisit rahaa limiitiltä käyttötilillesi.

Yhteenveto – Joustoluotot puntarissa

Vaikka joustoluotto onkin nimensä mukaisesti joustava lainatuote, on se myös silti laina, jota ei tulisi hakea vain sen helppouden takia. Kannattaa aina miettiä lainan hakemisen syitä, kuten onko laina oikeasti tarpeellinen ja ajankohtainen juuri nyt.

Otetaan loppuun kuitenkin vielä pieni yhteenveto, jolla summataan nopeasti yhteen keskeisimmät joustoluoton hyvät ja huonot puolet.

Joustoluotto on todella monipuolinen ja joustava ratkaisu tarpeellisten hankintojen rahoittamiseen, etenkin jos kokonaiskustannuksia on haastava laskea eurolleen.

Joskus joustavuutensa ansiosta, joustoluoton kohdalla voi päästä unohtumaan, että kyseessä on kuitenkin laina, joka kuuluu maksaa takaisin sovitusti

Isommat limiitit voivat vaatia dokumenttien lähettämistä

Joustoluotot pähkinänkuoressa

Parhaat vinkit löytää halvin joustoluotto nopeasti:

 1. Valitse joustoluotto-sivultamme haluamasi kilpailutuspalvelu tai lainanmyöntäjä
 2. Täytä yksinkertainen lainahakemus. Täyttämiseen menee yleensä noin 3-5 minuuttia
 3. Lähetä hakemus, saat saman tien alustavat lainatarjoukset
 4. Vertaa saamiasi lainatarjouksia ja tee takaisinmaksulaskemia, ota huomioon myös mahdolliset nostopalkkiot
 5. Valitse sinulle sopivin vaihtoehto
Andreas Linde
Kirjoittanut
Andreas Linde
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Mainittu