Autolaina – Apua elämän toiseksi suurimman hankinnan tekemiseen

Päivitetty 26.1.2021
  • Mainittu
  • Etuovi
  • Kaleva.fi
  • Iltalehti
  • Kauppalehti
  • Talouselämä
Autolaina – Apua elämän toiseksi suurimman hankinnan tekemiseen: 4.6/5 tähteä, perustuen 33 arvioon - Lisää arvio

Autolainan kilpailuttaminen verkossa

Auton hankinta tulee ajankohtaiseksi lähes jokaiselle suomalaiselle jossain vaiheessa elämää. Auto on kallis hankinta ja yleensä se maksetaan myyjätaholle yhdellä kertaa. Usein maksusuorituksen hoitaa joko osittain tai kokonaan rahoitusyhtiö, jolloin auto jää rahoitusyhtiölle vakuudeksi ja asiakas on auton käyttäjä vain nimellisesti.

Toinen vaihtoehto on, että auton ostaja hakee rahoituksen jo ennen kaupantekoa kolmannelta taholta kuten pankilta tai joltain muulta lainanmyöntäjältä ja maksaa auton myyjälle kaupan teon yhteydessä. Tällöin auton omistajuus siirtyy asiakkaalle ja hänellä on täysi päätösvalta muun muassa auton vakuutuksista ja jälleenmyynnistä.

Usein kysytyt kysymykset Autolainoista

Onko halvempaa ottaa autolaina perinteisestä pankista vai netistä?

Perinteiset pankit saattavat olla keskimäärin halvempia vaihtoehtoja kuin netistä löytyvät vaihtoehdot. Usein kuitenkin autolaina tarjouksia vertailtaessa, halvimmaksi autolainaksi yleensä erottautuu jokin muu kuin perinteinen pankki. Kannattaa siis aina tehdä autolaina kilpailutus kun auton hankinta on ajankohtainen.

Voiko auton hankinnan tehdä vakuudettomalla lainalla?

Vakuudettomilla lainoilla pystyy ostamaan auton ihan siinä missä vakuudellisellakin lainalla. Vakuudeton laina voi maksaa sinulle hieman enemmän, mutta samaan aikaan myös auton omistajuus on kokonaan sinun, mikä voi laskea vakuutusmaksuja ja helpottaa auton jälleenmyyntiä.

Voiko autoa hankkia joustoluotolla?

Mikäli sinulla on hyvän hintainen joustoluotto käytössäsi, mikään ei estä sinua hankkimasta autoa sen avulla. Etenkin, mikäli tarvitset todennäköisesti pian rahaa myös autoon liittyviin lisähankintoihin kuten vaikka uusiin renkaisiin, voi joustoluotto olla jopa paras vaihtoehto.

Mistä autolainaa voi hakea?

Kuten jo vähän asiaan viitattiin, autolainaa hakiessasi sinulla on käytössäsi käytänössä kolme eri kanavaa, joiden kautta voit hakea rahoitusta uuden auton hankkimiseen. Voit hakea lainaa suoraan myyjäliikkeen kautta, minkä lisäksi autolaina tarjous on helppo saada myös pankin tai netin kautta.

Auto on usein asunnon jälkeen toiseksi suurin ja kallein hankintamme. Sen takia myös laina-ajat ovat jopa useiden vuosien mittaisia. Autolainaa valitessasi onkin siis hyvin tärkeää tehdä perusteellinen autolaina kilpailutus, sillä laina-aikana ero kalliin ja halvan lainan välillä voi olla jopa useita tuhansia euroja.

Pankin kautta lainaa hakiessasi, itse lainanhakuprosessissa voi kestää lainatyypistä riippuen jopa parikin viikkoa. Siksi näemme järkevimpänä ratkaisuna hakea auton hankintaan tarvittava laina joko suoraan myyjäliikkeestä tai netin kautta. 

Olemme koonneet alle pienen taulukon, jonka avulla voit vertailla, onko tilanteessasi parempi hakea autolaina myyjäliikkeen vai netin kautta.

MyyjäliikeNetti
Lainan käsittelyaikaLuottopäätös kaupan teon yhteydessä, lainan hylkääminen mahdollistaRahat ovat tililläsi valmiina jo ennen kuin kaupat lyödään lukkoon
Mistä voit ostaa auton?Auto on pakko ostaa autoliikkeestäVoit ostaa sekä liikkeestä että yksityiseltä
Käsirahan tarveVaatii usein 10% – 20% käsirahanEi käsirahavaatimuksia
Auton omistus ja myyntiRahoitusyhtiö omistaa auton, joten tarvitset heiltä luvan myyntiinOmistat auton, eli voit myydä sen vapaasti eteenpäin

Autolaina vertailu – miten valita paras autolaina?

Olemme keränneet sivuillemme valitun joukon autolainaa tarjoavia yrityksiä, joten sinun on helppo suorittaa autolaina kilpailutus kauttamme.

Suorita autolaina vertailu kauttamme seuraavasti:

  1. Valitse auton hankkimiseen tarvitsemasi lainasumma
  2. Vertaile lainatarvettasi parhaiten vastaavia lainantarjoajia
  3. Löydettyäsi sopian lainantarjoajan, täytä hakemus ja hae autolainaa
  4. Saat lainapäätöksen pian ja mikäli laina on myönnetty, rahat ovat tililläsi usein jo saman päivän aikana

Yleensä autolainojen laina-ajat ovat 12 – 72 kuukautta, koska kyseessä on iso laina. 

Usein lainaan sisältyy myös mahdollisuus maksaa laina etukäteen takaisin kuluitta. Autolainaa kannattaa siis hakea lainaa ennemmin liian löysällä kuin kireällä takaisinmaksuohjelmalla.

Ketkä voivat saada autolainaa?

Mikäli autolainaa haetaan netin kautta, koskee autolainaa samat myöntämisen edellytykset kuin muitakin vakuudettomia kulutusluottoja. Sekä autolainan että esimerkiksi vippien luotonmyöntämisen ehtoina ovat:

Paljonko on autolainan korko?

Autolainojen koot vaihtelevat 2 000 € – 70 000 € välillä, keskiarvon pyöriessä noin 10 000 € kieppeillä. Jo 10 000 € kokoisen lainan kohdalla on syytä käyttää aikaa lainojen eroja ja kuluja vertaillessa. 

Autolaina vertailu kannattaa aloittaa todellisen vuosikoron vertaamisella. Esimerkiksi edellä mainittu 10 000 € autolaina, joka maksetaan takaisin viidessä vuodessa, on kuluiltaan todella erilainen riippuen siitä onko lainan todellinen vuosikorko 6% vai 13%. Tästä syystä autolainan kilpailutus on tärkeää.

Autolainan korko on yleensä jotain 6% – 9% väliltä, mutta autolainaa on mahdollista saada myös alle 5 % ja yli 13 % koroilla. 

Pääoman lisäksi, asiakkaan maksettavaksi tulevat yleensä seuraavat kulut:

Erilaisia korkoja riippuen lainanmyöntäjästä – mistä paras autolainan korko?

Perinteisillä pankeilla on usein käytössään kaikille asiakkaille samat listahinnat, kun taas pelkästään verkon kautta toimivilla rahoituslaitoksilla autolainan korko perustuu henkilökohtaiseen tarjoukseen. Henkilökohtaisten tarjousten myötä myös lainat ovat usein edullisempia kuin perinteisen kivijalkapankin kautta.

Autolainojen takaisinmaksu on tehty usein joustavaksi. Autolainaa pystyy maksamaan tilanteen mukaan takaisin nopeammin kuin maksuohjelmassa on sovittu tai tarpeen mukaan takaisinmaksuun voi hakea myös lyhennysvapaita kuukausia. 

Autolaina kilpailutus onnistuu meidän kautta, joten saat helposti testattua millaista korkoa sinulle tarjotaan lainamarkkinoilta. Muista ettei lainatarjouksen kysymyinen sido tai velvoita sinua mihinkään.

Lisäksi autolainoja koskee aina 14 vuorokauden peruutusoikeus, mikäli päädyt toisiin ajatuksiin lainan ottamisen suhteen.

Onko autolaina myös moottoripyörä- tai venelaina?

Käytännössä autolaina ei ole oma lainatyyppinsä vaan sama kulutus- tai joustoluotto voi olla myös moottoripyörälaina tai venelaina.

Mikäli moottoripyörän tai veneen hankintaan otettu laina ei vaadi ostetun ajoneuvon asettamista vakuudeksi, voi vene- tai moottoripyörälaina olla käytännössä mikä tahansa kulutusluotto.

Venelainaa ja moottoripyörälainaa koskevat siis samat säännöt kuin autolainojakin. Toki, erityisesti venelainan kohdalla, kauppahinnat voivat olla huomattavasti auto- ja moottoripyörälainoja suurempia.

Muista, että voit käyttää pikalainaa esimerkiksi vain kaupan käsirahana ja loput voidaan hoitaa perinteisenä osamaksuna.

Autolainan takaisinmaksu

Autolainan takaisinmaksu tapahtuu ennalta sovittujen kuukausierien avulla. Autolainaa hakiessasi sinun tulee tehdä alustava takaisinmaksusuunnitelma, joka sopii budjettiisi. Kuukausittainen maksu tapahtuu tasaerissä, jotka sisältävät laina pääomaa pienentävän lainan lyhennyksen, lainan koron (korkomarginaali + viitekorko) ja lainan tilinhoitomaksun.

Auton hankinnan yhteydessä puhutaan isosta hankinnasta ja sen myös useimmat lainanmyöntäjät ottavat huomioon lainaehdoissaan. Useimmissa autolainoissa on mahdollista muun muassa:

Ota huomioon, että ylimääräiset lyhennykset vaikuttavat lainan loppupäähän eivätkä seuraavaan maksuerään. Esimerkiksi sinulla voisi 2000 € lainaa jäljellä ja maksat normaalisti sitä pois 150€ kuukausieriä. Päätät maksaa tässä kuussa 150€ lisäksi vielä 1500€ eli yhteensä 1650€. Siitä huolimatta myös seuraavan kuukauden lainanlyhennys on 150€, mutta lainasi on loppuun maksettu noin 10 kuukautta ennen alkuperäisen suunnitelman mukaista viimeistä päivää.

Andreas Linde
Kirjoittanut
Andreas Linde
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Mainittu