Kulutusluotto – Lisärahoitusta hankintoihin tai helpotusta yllättävään rahan tarpeeseen

Päivitetty 26.1.2021
  • Mainittu
  • Etuovi
  • Kaleva.fi
  • Iltalehti
  • Kauppalehti
  • Talouselämä
Kulutusluotto – Lisärahoitusta hankintoihin tai helpotusta yllättävään rahan tarpeeseen: 4.7/5 tähteä, perustuen 48 arvioon - Lisää arvio

Kulutusluotto rahoittaa arjen hankinnat

Vuotaako katto vai kaipaatko irrottautumista oravanpyörästä pienen ulkomaanreissun avulla? Auto myös saattaisi kaivata pientä, tai ehkä vähän suurempaakin huoltoa. Vai pitäisikö peräti ottaa autolaina ja hankkia uusi menopeli? 

Kulutusluotto on muun muassa kaikkien edellä mainittujen tarpeiden täyttämiseen käytettävä kulutuslaina.

Yleisesti ottaen sanalla kulutusluotto voidaan viitata kahteen erityyppiseen lainaan. Kulutusluotto voi olla kohtalaisen lyhyellä maksuajalla varustettu kertalaina, tai se voi olla jatkuva tilimuotoinen luotto, kuten esimerkiksi joustoluotto.

Kulutusluotot ovat nopeita ja vaivattomia hakea. Hyväksytyn hakemuksen jälkeen, rahat saa tarvittaessa tilille hyvinkin nopeasti, pienimmät kulutusluotot jopa muutamassa minuutissa.

Paitsi että lainojen saaminen on nopeaa ja vaivatonta, useimmat kulutusluotot ovat myös todella joustavia takaisinmaksun suhteen. Useat lainanmyöntäjät esimerkiksi tarjoavat mahdollisuuden 1 – 2 lyhennysvapaaseen kuukauteen vuotta kohden, täysin kuluitta. 

Yleensä sanalla kulutusluotto viitataan vakuudettomaan kertalainaan, kuten esimerkiksi remonttilaina, vippi ja autolaina. Myös tililuotot, kuten joustoluotto ovat kulutusluottoja.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kulutusluotoista

Mihin kulutusluottoa voi käyttää?

Kulutusluottojen käyttötarkoitusta ei olla rajattu mitenkään, eikä kukaan myöskään seuraa, mihin kulutusluottosi käytät. Voit siis käyttää kulutusluottoa huoletta juuri haluamaasi kohteeseen, oli se sitten kattoremontti, purjevene tai laskettelumatka alpeilla.

Kuka voi saada kulutusluottoa?

Kulutusluottoa voivat hakea kaikki yli 18-vuotiaat, vähintään kolme vuotta Suomessa asuneet henkilöt. Yleensä kulutusluoton saaminen edellyttää täysi-ikäisyyden lisäksi myös suomalaista pankkitiliä, puhtaat luottotiedot sekä säännölliset kuukausitulot.

Kuinka suuri kulutusluotto on?

Kulutusluotto on yleiskäsite, jonka alle luetaan useita erilaisia lainoja vipeistä autolainoihin. Sanalla kulutusluotto voidaan siis viitata lainaan, joka on kooltaan 300 – 70 000 euroa.

Mitä kuluja kulutusluotto sisältää?

Yleisimmät kulut ovat lainanmyöntäjän määrittämä korkomarginaali, viitekorko (esim. euribor), tilinhoitomaksu sekä kulutuslainan avauspalkkio. Lisäksi voi olla, että lainan takaisinmaksuun liittyy ylimääräisiä kuluja, joita tulee esim. paperilaskusta, ylimääräisistä lyhennyksistä tai lainan etuajassa pois maksamisesta.

Voiko kulutusluottoa hakea yhdessä jonkun kanssa?

Kyllä voi. Isompien kulutusluottojen kohdalla yhdessä hakeminen voi olla jopa järkevä ratkaisu, koska laina myönnetään helpommin kun hakijoita on kaksi. Myös lainan korko voi olla pienempi, kun hakijoita on useampi.

Erilaisia kulutusluottoja

Kuten jo mainittua, kulutusluotolla voidaan tarkoittaa hyvinkin eri kokoisia vakuudettomia lainoja. Asiaa havainnoillistaaksemme olemme koonneet alle pienen taulukon kulutusluottoja tarjoavista yrityksistä sekä siitä, minkä kokoisia ja millä maksuajalla olevia kulutusluottoja heidän kauttaan on mahdollista hakea.

LainanmyöntäjäLainamääräLaina-aika
Credigo500 – 5 000 €24 – 60 kk
Vivus300 – 600 €4 kk
Bank Norwegian1 000 – 60 000 €12 – 180 kk
Bondora500 – 10 000 €3 – 60 kk
Komplettbank1 000 – 50 000 €Joustoluotto – ei määriteltyä laina-aikaa

Kuten yltä voit nähdä, kulutusluottoja on tarjolla hyvin laajalla skaalalla, monen eri toimijan kautta. Itse asiassa tällä hetkellä luvanvaraisia kulutusluottojen myöntäjiä Suomessa on yli 60. 

Kun valinnanvaraa on paljon ja lainanmyöntäjillään on toinen toistaan houkuttelevammat mainoskampanjat, kuinka voit olla varma, mikä on sinun tarpeisiisi sopivin kulutusluotto tai lainanmyöntäjä? Ei hätää, ollemme koonneet alle lyhyen opastuksen siitä, kuinka voit välttää kulutusluottoa hakiessasi suurimmat ja yleisimmät mokat.

Kuinka valita tarpeeseesi sopiva kulutusluotto?

Yllä olevia neuvoja noudattamalla pystyt välttämään yleisimmät virheet, joita kulutusluoton hakemisen yhteydessä tehdään. 

Kulutusluotto käy niin isompien unelmien toteuttamiseen, arjen kulujen tasoittamiseen kuin avuksi yllättäen tulleeseen rahantarpeeseen. Kulutusluottoa voi siis käyttää kaikkeen Karibian risteilystä viemärisukituksen tekemiseen.

Kulutusluottojen korot hirvittävät monia

Kulutusluottojen korot arveluttavat monia. Etenkin erilaisiin vippi-sanoihin liittyy todella monien mielessä voimakas negatiivinen kaiku. Tälle on olemassa ihan pätevä syy, sillä kulutusluottojen siirtyessä nettiin ja mobiiliin 2000-luvun alkupuolella, meno korkojen suhteen karkasi hyvin nopeasti käsistä.

Kulutusluotoista saatettiin periä jopa tuhansien prosenttien todellisia vuosikorkoja, mikä johti siihen, että velkaongelmaisten määrä kasvoi todella voimakkaasti. Ongelmiin herättiin verrattain jälkijunassa ja kulutusluottojen huono maine ehti juurtua syvälle monien mieliin.

Vuoden 2019 syksyllä kuitenkin astui voimaan uusi korkokatto, joka muokkasi kulutusluottomarkkinoita parempaan suuntaan. Korkokaton avulla markkinoilta saatiin pois kiskurihintaiset kulutusluotot ja itse asiassa, korkokatto myös ajoi markkinoilta pois useita lainanmyöntäjiä, joille uudet lait eivät kelvanneet.

Alla näet keskeisimmät muutokset liittyen uuteen korkokattoon:

Korkokaton myötä vakuudettomien kulutusluottojen korot ja kulut siis tulivat reilusti alas, mikä teki niistä kilpailukykyisen vaihtoehdon vakuudelliselle lainalle. 

Yhteenveto

Vakuudeton kulutusluotto on uuden korkokaton myötä varsin kilpailukykyinen vaihtoehto perinteiselle pankkien myöntämälle vakuudelliselle lainalle. Erityisesti kulutusluottojen helppous ja joustavuus tekevät niistä hyvän vaihtoehdon esimerkiksi lomamatkan rahoittamiseen tai taloudellisen vuoristoradan tasaamiseen joustoluoton avulla.

Olemme koonneet alle vielä muutamilla pointeilla kulutusluottojen hyvät ja huonot puolet:

Hyvää:

Huonoa:

Andreas Linde
Kirjoittanut
Andreas Linde
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Mainittu