Koittiko työttömyys? – Aika järjestellä talousasioita

Koittiko työttömyys? – Aika järjestellä talousasioita

Viimeiset vuodet, ja jopa vuosikymmenet, ovat olleet talouden kannalta melkoista turbulenssia. Pankkikriisiä seurasi finanssikriisi, ja juuri kuin Suomen ja muun Euroopan taloustilanne oli kehittymässä paremmaksi, koronapandemia aiheutti uuden talouskriisin ja hidasti lamasta toipumista. Kaikki nämä tapahtumat yhdessä ovat johtaneet siihen, että Suomen työllisyystilanne on tällä hetkellä yksi Euroopan heikoimmista. Työttömyys on siis koitunut monien kohtaloksi, eikä erityisesti tiettyjen ammattien harjoittajat voi jättää sen mahdollisuutta huomioimatta lähivuosinakaan.

Vaikka työttömyys aiheuttaa haasteita ja jopa häpeää, ei se kuitenkaan ole maailmanloppu. Työpaikan menettämisen taloudellisista vahingoista voi toipua, ja järkevällä taloudenpidolla niiden vaikutukset omaan talouteen voi yrittää minimoida. Ei pidä unohtaa myöskään ennakoinnin tärkeyttä: Valmistautumalla myös huonoimpaan mahdolliseen tilanteeseen, työttömyyden kaltaiset taloudelliset iskut eivät osu yhtä kivuliaasti. Tämä artikkeli antaa eväitä, joiden avulla oma talous kannattaa sopeuttaa uuteen tilanteeseen.

Vaikka työttömyys voi tuntua kovalta kohtalolta, se ei kuitenkaan ole maailmanloppu. Järkevällä toiminnalla sen vaikutukset niin taloudelliseen tilanteeseen, terveyteen kuin henkiseen hyvinvointiin voi yrittää minimoida.

Kilpailuttaminen

Kilpailuttaminen on tärkeä osa kaikkea taloudellista toimintaa. Monet palvelut, kuten lainat, vakuutukset ja vaikkapa puhelinliittymät, on mahdollista kilpailuttaa säästöjen saamiseksi. Kun taloustilanne muuttuu parempaan tai huonompaan suuntaan, esimerkiksi työttömyyden koittaessa, kannattaa kilpailuttaa kaikki mahdolliset sopimukset. Jos esimerkiksi lainan kuukausierät ovat korkeat, eikä niitä ole mahdollista maksaa palkkatulojen loputtua, lainan voi yrittää kilpailuttamalla saada kuukausieriltään pienemmäksi mutta kestoltaan pidemmäksi. Lisäksi puhelinliittymien kaltaiset sopimukset, joiden tarjoajilla on kova keskinäinen kilpailu, voi kilpailuttamalla vaihtaa edullisempiin, vaikka oma taloudellinen tilanne olisikin koetuksella.

Monien suomalaisten suurin taloudellinen sitoutuminen on asuntolaina ja sen maksaminen. Vaikka asuntolainojen kilpailuttaminen on lähes kaikille asuntovelallisille tuttu konsepti, harvemmin muistetaan mainita, että asuntolainan voi kilpailuttaa uudelleen. Jotta työttömyys ei johtaisi myös asunnottomuuteen, kannattaa perehtyä mahdollisuuksiin kilpailuttaa asuntolaina uudelleen joustavampien lainaehtojen toivossa.

Kilpailuttaminen ja vertailu on hyvä keino säästää rahaa talouden jokaisella osa-alueella. Sitä kannattaa tehdä aktiivisesti erityisesti silloin, kun oma taloustilanne muuttuu ja rahaa on käytössä joko vähemmän tai enemmän kuin ennen.

Asennemuutos

Työpaikka ja työn tekeminen asettuu helposti osaksi identiteettiä. Tämä on ymmärrettävää, sillä työn parissa ja työkavereiden kanssa tulee normaalioloissa vietettyä suuri osa arjen valveillaoloajasta. Siksi työttömyys tuntuu taloudellisen shokin lisäksi myös henkisenä ja sosiaalisena vaikeutena. Asennoituminen elämään ja työhön uudestaan on vaikeaa, mutta välttämätöntä jotta oma jaksaminen ei romahda ja uuden työn löytäminen ei käy mahdottomaksi.

Ensimmäiseksi työttömyyden koittaessa onkin suunnattava katse omaan itseensä. Työn loppuminen on oivallinen paikka pohtia, mitkä ovat juuri minun arvojani, ja mitkä asiat ovat minulle tärkeitä. Joskus voikin oivaltaa, että vanha työ on ollut henkisesti kurjistavaa puurtamista, ja työttömyys sekä uuden työn etsiminen ovatkin mahdollisuus alkaa toteuttamaan itseään kokonaan toisella alalla ja uusien asioiden sekä ihmisten parissa.

Koittiko työttömyys? – Aika järjestellä talousasioita

Aktiivinen toiminta

Työttömyys tuo mukanaan runsaasti vapaa-aikaa. Se kannattaa yrittää käyttää hyödyksi, jotta työttömyys ei lamauta tai tylsytä työttömän osaamisen terää. Voisiko esimerkiksi yrittäjyys tai uuden ammatin opiskeleminen olla realistinen vaihtoehto? Myös riskejä voi ottaa, vaikka vakityö olisikin lähtenyt alta. Esimerkiksi remonttitaitoinen työtön voi hakea remonttilainaa, ja remontoida kesämökistään modernin luksuslomakohteen, jonka vuokraamisesta voi saada sievoisia tuloja. Tai oman asunnon remontin voi toteuttaa omin käsin ilman, että olisi tullut maksaneeksi palkastaan remonttifirmojen korkeita kuluja.

Työttömyys tuo mukanaan paljon aikaa, ja vie arjen päätoimet ja sosiaalisen ympäristön. Aktiivinen toiminta yhteiskunnan ja yhteisöjen muilla osa-alueilla auttaa pitämään oman osaamisen terässä, ja luomaan kontakteja joiden avulla työllistyminen jatkossa on helpompaa.

Työttömyyden terveydelliset ja sosiaaliset vaikutukset

Vaikka työn loppumista ajatellaan erityisesti taloudellisena ilmiönä, pitää muistaa, että sillä on yksilöön kokonaisvaltaisia vaikutuksia. Tutkimustiedon mukaan esimerkiksi terveystilanteen heikkenemisellä ja työn menettämisellä on yhteys. Lisäksi työpaikan sosiaalisten kontaktien menettäminen voi vaikuttaa yksilön elämänlaatuun huomattavasti. Siksi talousasioiden lisäksi työttömyyden koittaessa on aika panostaa myös omaan terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Se auttaa myös uuden työpaikan löytämisen kanssa.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Koittiko työttömyys? – Aika järjestellä talousasioita