Veronpalautukset 2022 – tiedätkö oman maksupäiväsi?

veronpalautukset 2022 tiedatko oman maksupaivasi_lainaa helposti

Suomessa maksetaan veronpalautuksia uudessa muodossa nyt neljättä vuotta, mutta järjestelmä on edelleen epäselvä monille. Vuonna 2019 veronpalautuksia alettiin maksaa useina eri maksupäivinä perinteeksi muodostuneen joulukuun alun sijaan. Mistä sitten tietää, milloin omat palautukset tulevat? Ja miksi maksupäivä voi muuttua ilmoitetusta? Tässä jutussa vastaamme juuri näihin kysymyksiin.

Hintojen nousu heikentää kotitalouksien ostovoimaa

Taloudessa on eletty jo kolmatta vuotta todella poikkeuksellisia aikoja. Korona-aika on aiheuttanut niin sanottua patoutunutta kysyntää. Kun pandemiaan liittyneitä rajoituksia alettiin purkaa, alkoivat varsinaiset kulutusjuhlat. Toimialasta riippuen työtilanne ei ole ollut kaikilla suotuisa, mutta silti lykättyjä hankintoja alettiin tekemään myös velkarahalla. Tämän vuoden alkupuoliskolla luottolaitokset myönsivät kotitalouksille vakuudettomia kulutusluottoja jopa kymmenen prosenttia enemmän kuin samalla aikavälillä edellisenä vuotena.

Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat jälleen eri suunnasta. Kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi yleinen hintataso on kääntynyt jyrkkään nousuun.

Tilastokeskuksen ilmoittama kuluttajahintojen muutos oli kesäkuussa 2022 peräti 7,8 %. Inflaatioprosentti saman vuoden toukokuulta näyttää 7,0 %. Suuria hinnannousuja on todistettu mm. polttoaineen, sähkön ja elintarvikkeiden osalta.

Tämä kehitys yhdistettynä jatkuvaan inflaatioon saa aikaan sen, että kuluttajien ostovoima heikkenee nopeaan tahtiin. Saamme jatkuvasti lukea uutisista, millaisia syitä tämän kaiken taustalla on. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että monessa perheessä odotetaan veronpalautuksia kovemmin kuin koskaan aiemmin.

Veronpalautusten maksupäivät

Nykymuodossa veronpalautuksia maksetaan kuutena eri päivänä vuodessa. Jokainen palautuksia saava henkilö kuitenkin saa maksun vain yhtenä mainituista päivistä. Maksupäivä riippuu siitä, missä kuussa oma verotus on merkitty päättymään. Maksupäivät voi tarkistaa oheisesta taulukosta.

Verotuksen päättymiskuukausiVeronpalautuksen maksupäivä tilille
Toukokuu4.7.2022
Kesäkuu3.8.2022
Heinäkuu5.9.2022
Elokuu3.10.2022
Syyskuu3.11.2022
Lokakuu5.12.2022

Ensimmäiset palautukset tänä vuonna on siis maksettu jo toukokuussa. Viimeisiä maksueriä voi odotella lokakuun 5. päivänä. Mutta mistä sitten tietää, milloin oma verokausi päättyy ja palautukset maksetaan? Tämä käy ilmi jokaisen omasta verotuspäätöksestä. Paperinen versio on saattanut monelta hukkua, mutta verotuspäätöksen voi aina tarkistaa verkossa Oma vero -palvelussa.

Huomioi nämä, jos odottelet veronpalautuksia

Maksupäivä ei ole kiveen kirjoitettu. Palautuksesi voivat siirtyä myöhemmäksi monesta eri syystä. Jos verotustietoihin on tullut muutoksia viime hetkillä, on hyvinkin mahdollista, että palautuksiasi ei makseta odotettuna päivänä.

On tarkea olla tietoinen omaan verotukseen liittyvista yksityiskohdista_lainaa helposti

Maksupäivä voi siirtyä esimerkiksi seuraavista syistä:

  1. Olet itse, tai esimerkiksi puolisosi on, täydentänyt esitäytettyä veroilmoitusta lisätiedoilla
  2. Verohallinto on saanut verotukseesi liittyviä tietoja kolmannelta osapuolelta esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen.
  3. Tietosi eivät ole ajan tasalla verohallinnossa (esim. tilinumero).
  4. Jos palautuksesi on jo käytetty verojen maksuun tai ulosottoon.

Verot eivät ole kenenkään mielestä kiinnostava aihe. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen omaan verotukseen liittyvistä yksityiskohdista. Suuret veronpalautukset ovat merkki siitä, että veroja on maksettu edellisellä verokaudella liikaa. Monet juhlistavat veronpalautuspäivää, mutta itse asiassahan kuluttaja siis saa takautuvasti rahaa, jonka hän on ansainnut jo aikoja sitten. Kaiken ylimääräisen säädön voi välttää sillä, että veroprosentin säätää kohdalleen. Kaikista tärkeintä on tietenkin säätää prosentti ainakin niin ylös, ettei veroja tarvitse maksaa takautuvasti lisää. Mätkyjen maksaminen heikentyneessä taloudellisessa tilanteessa on todella turhauttavaa.

Oma vero -palvelussa voit nykypäivänä hoitaa kaikki omaan tai mahdollisesti myös yrityksesi verotukseen liittyvät asiat. Verohallinnon sivuilta löydät myös kätevän verolaskurin, jolla voit tarkistaa myös kesken vuoden, kuinka hyvin veroprosentti on vastannut omaa tulotasoa.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Veronpalautukset 2022 – tiedätkö oman maksupäiväsi?