Talouden hallinnan käytänteitä vuodelle 2023 – ota käyttöön taloudelliset tavoitteet

Talouden hallinnan käytänteitä vuodelle 2023 - ota käyttöön taloudelliset tavoitteet

Olemme kaikki yrittäneet säästää johonkin, joka on taloudellisesti katsottuna juuri nyt saavuttamattomissa. Taloudelliset tavoitteet voidaan lyödä lukkoon jopa kymmeniä vuosia ennen tavoitteen saavuttamista. 

Kysy itseltäsi seuraavia kysymyksiä, jonka jälkeen pääset paremmin kartalle, mikä voisi olla sinun taloudellinen tavoitteesi. 

  • Mitä toivot saavuttavasi tavoitteella ja siihen pyrkimisellä? 
  • Kuinka kauan tavoitteeseen pääseminen vie aikaa? 
  • Kuinka monessa vaiheessa tavoitteeseen pääseminen tapahtuu? 

Kun olet selvittänyt, mikä on sinulle tärkeää, seuraava askel on määrittää, mitä pystyt saavuttamaan lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Lisäksi tulee laatia budjetti sen toteuttamiseksi, aloittaa säästäminen ja seurata jatkuvasti, missä tavoitteen saavuttamisessa mennään. Esimerkkejä taloudellisista tavoitteista ovat säästöjä, investointeja tai menoja koskevat tavoitteet, jotka voit saavuttaa tietyn ajan kuluessa. 

Se, missä elämänvaiheessa tavoitteiden asettaja on, vaikuttaa lähes aina siihen, millaisia tavoitteita on järkevää pohtia. Jos olet esimerkiksi opiskelija, tavoitteesi voi olla yksinkertainen, kuten vaikkapa uuden tietokoneen hankinta. Perheellisellä voi olla tavoitteena ostaa lopulta asunto vuokra-asumisen sijaan.  

Tavoitteet tärkeysjärjestykseen

Tehokkain tapa saavuttaa rahalliset tavoitteesi on luoda strategia, jossa tavoitteet asetetaan tärkeysjärjestykseen. Kun tarkastelet omia tavoitteitasi, huomaat, että jotkin niistä ovat laajempia ja ja niillä on monenlaisia vaikutuksia elämään. Tavoitteiden asettamisen ensimmäinen vaihe on sen valitseminen, mitkä tavoitteet haluat saavuttaa. Seuraavaksi sinun on määritettävä, kuinka paljon aikaa, rahaa ja muita resursseja tarvitset kunkin tavoitteesi saavuttamiseen.  

Useimpien lyhyen aikavälin taloudellisten tavoitteiden laajuus on yleensä melko rajallinen, ja niihin liittyvä aikahorisontti on yleensä melko lyhyt. Säästäminen autoa tai lomaa varten voivat olla esimerkkejä tavoitteista, jotka kuuluvat lyhyen aikavälin tavoitteisiin. Lyhyen aikavälin tavoitteisiin pitäisi kuulua myös budjetin mahdollisimman hyvä hallinta (johon saa apua esimerkiksi lainaa-helposti.fi -sivulta), kulutustottumusten mukauttaminen, luottokorttivelkojen maksaminen, tietyn prosenttiosuuden säästäminen tuloista ja/tai sadepäivien rahaston perustaminen. Yksi mahdollinen lyhyen aikavälin tavoite voi myös olla päästä eroon tarpeettomista menoista.  

Tavoitteet tärkeysjärjestykseen

Lyhyen aikavälin tavoitteissa auttaa usein jo pelkkä hyvin laadittu budjetti ja sen hallinta. Suuri osa suomalaisista kotitalouksista ei pidä lainkaan kirjaa tuloistaan ja menoistaan. Budjetin laatiminen ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin miltä se saattaa kuulostaa. Voit nopeasti selvittää, mihin kuukausittain ansaitsemasi rahat menevät, kun luot budjetin ja noudatat sitä. Apua saat Lainaa-helposti -budjettilaskurin avulla.

Esimerkki budjettilaskurin elementeistä, joihin täyttämällä euromäärät ja valitsemalla aikavälin, laskuri ilmoittaa lopulta menojen ja tulojen osuuden selkeässä piirakkamallissa. 

Tulot
Palkka (verojen jälkeen)kuukausittain/kvartaaleittain/vuosittain
Muut tulot (verojen jälkeen)kuukausittain/kvartaaleittain/vuosittain
Menot
Vuokran/asuntolainan maksukuukausittain/kvartaaleittain/vuosittain
Lämmityskuukausittain/kvartaaleittain/vuosittain

Keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteissa katsotaan vuosien ja vuosikymmenten päähän

Keskipitkän aikavälin tavoitteet ovat niitä, jotka on saavutettava kolmen tai viiden vuoden kuluessa.  Keskipitkän aikavälin taloudellisiin tavoitteisiin voi kuulua sellaisia asioita kuin talon käsirahan maksaminen, häiden maksaminen tai sapattivapaalle jääminen työstä joksikin aikaa. Useiden tulonhankintakeinojen luomisen pitäisi olla ensisijainen painopiste keskipitkällä aikavälillä. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun on vietettävä joka viikonloppu siivoten kiinteistöjä. Sen sijaan se voi tarkoittaa vaikkapa kevytyrittäjyyttä tai sivutoimista yrittäjyyttä.

Pitkän aikavälin tavoitteessa voi olla esimerkiksi riittävän eläkkeen varmistaminen. Koskaan ei ole liian aikaista tehdä järkeviä ja automaattisia talletuksia sijoitustileihin. Muita pitkän aikavälin taloudellisia tavoitteita voisivat olla esimerkiksi velaton elämä ja siihen liittyen tietenkin asuntolainan maksaminen pois kokonaan.   

Suomalaisten talousosaaminen heikossa jamassa

Suomalaisten talousosaaminen on huolestuttanut jopa Suomen Pankkia siinä määrin, että se käynnisti taannoin työn kansalaisten talousosaamisen edistämiseksi. Suomen Pankin strategiaehdotuksen tavoitteena on, että mahdollisimman moni ihminen ymmärtäisi talousosaamisen merkityksen ja toimisi myös omassa taloudessaan kestävällä tavalla. Tällä pyritään vastaamaan suomalaisten lisääntyneisiin talousongelmiin. Suomen nykyinen hallitus on tehnyt myös useita toimia ylivelkaantumisen vähentämiseksi ja suomalaisten taloudenhallinnan parantamiseksi.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten kotitalouksien rahoitusvarat vähenivät vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 11,1 miljardia euroa 373,2 miljardiin euroon. Kotitalouksien velka puolestaan väheni 1,9 miljardia euroa vuoden 2022 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ja laski 199,4 miljardiin euroon. Näiden muutosten seurauksena kotitalouksien nettorahoitusvarat vähenivät 9,1 miljardia euroa 173,8 miljardiin euroon.
Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Talouden hallinnan käytänteitä vuodelle 2023 – ota käyttöön taloudelliset tavoitteet