Takaisin ruotuun loman jälkeen – säästötavoitteet auttavat pysymään budjetissa

Takaisin ruotuun loman jälkeen – säästötavoitteet auttavat pysymään budjetissa

Poikkeuksellisen kuuman hellekesän jälkeen paluu arkeen on saattanutll tuntua kaikkea muuta kuin houkuttelevalta. Lomamoodi on voinut jäädä päälle paitsi ruoka- kuin juomatapojen myös lepsumpien kulutustottumusten osalta. Toisaalta kulutustottumukset ovat kokeneet monessa kotitalouksissa mullistuksia viimeisen 1,5 vuoden aikana. Viihde- ja kulttuuririennot ovat kutistuneet matkailun ohella minimiin, mikä on tuonut monen kuluttajan lompakkoon merkittävää säästöä pelkästä olosuhteiden pakosta.

Tasapainoilua koronarajoitusten kanssa – paluu arkeen poikkeusolosuhteissa

Syksy on tammikuun tapaan uusien alkujen aikaa. Uusia harrastuksia ja elämäntaparemontteja suunnitellaan suorastaan liikuttavalla määrätietoisuudella, ja arki pyritään pyöräyttämään käyntiin mahdollisimman innokkaissa merkeissä. Lenkkeily aloitetaan kenties uudelleen ja viikko-ohjelmaa ja arkiruokalistaa suunnitellaan pontevasti. Ehkäpä harrastuksiin kuljetaan autolainalla rahoitetulla uudella menopelillä

Arkeen paluu sujuu koronatilanteesta huolimatta mahdollisimman jouhevasti, sillä esimerkiksi sosiaalisia aktiviteetteja on pyritty järjestämään mahdollisuuksien mukaan ulkoilmassa. Toisaalta koronarajoitusten asteittainen purku normalisoi sosiaalista- ja kulttuurielämää ainakin jossain määrin jo tämän syksyn aikana, mikä voi aiheuttaa kotitalouksille viimeksi lähinnä vuodelta 2019 tuttuja kuluja.

Etätyösuositus jatkuu kiihtymis- ja leviämisalueilla syyskuun loppuun

Monen työntekijän ja työyhteisön arki mullistui koronaepidemian myötä arkeen astuneiden etätöiden yhteydessä. Vaikka etäpäivät olivat monelle tuttuja jo entuudestaan, oli kotitoimistoon lähes kokonaan siirtyminen uudenlainen tilanne. Valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön mietinnön perusteella etätyösuositus jatkuu kiihtymis- ja leviämisalueilla syyskuun loppuun saakka. Valtakunnallisten uusien linjausten tulisi selvitä näinä päivinä, pääkaupunkiseudulla maski- ja etätyösuositus jatkuvat toistaiseksi.

Koronatoimet näkyvät edelleen siinä, että etätyö- ja maskisuositus jatkuvat pääkaupunkiseudulla edelleen myös lokakuusta 2021 eteenpäin.

Yksi vaihtoehto on, että 100-prosenttisesta etätyömallista liu’utaan niin etätyötä kuin toimistolla oloa sisältävän hybridikäytännön suuntaan. Monissa työyhteisöissä on havahduttu nimittäin siihen, että osa henkilöstöstä kaipaa työyhteisön tarjoamaa sosiaalisuutta ja kasvokkain näkemistä. 

Toisaalta on kuitenkin tosiasia, että esimerkiksi pitkäkestoisesta työpaikkakiusaamisesta kärsineen työntekijän silmissä se, ettei työpaikalle tarvitse jalallaan astua, on taatusti huojentava tekijä. Osa on puolestaan tyytyväinen etätyön tarjoamaan liikkumavapauteen. Etätyöhön liittyviin kysymyksiin suhtautuminen riippuu luonnollisesti paljolti siitä, onko kyseessä yksinasuva vai perheellinen työntekijä.

Takaisin ruotuun loman jälkeen - säästötavoitteet auttavat pysymään budjetissa

Uudenlaiset kulutustottumukset – heräteostokset vs. remonttilaina

Sosiaalisen elämän kutistuminen virtuaalisiksi tapaamisiksi on näkynyt myös kukkarossa. Aiemmat työpaikkalounaat ovat vaihtuneet kotona improvisoituihin aterioihin. Ruokatunnilla tai työpäivän jälkeen ei ole myöskään tullut piipahdettua heräteostoksilla, joten monen ostokäyttäytyminen on liukunut aivan huomaamatta järkevämmän täsmäostamisen suuntaan. Mikäli ruoat tilaa kotiin netistä, jäävät heräteostokset vääjäämättä vähemmälle. 

Kotiin keskittyneiden ympyröiden myötä rahaa on saattanut kulua sen sijaan oman elinympäristön kohentamiseen esimerkiksi remonttilainan turvin. Aiemmin silmää miellyttäneitä keittiön kaappeja tai kaakeleita on voinut alkaa tarkastella ruokapöydän ääreen rakennetulta etätyöpisteeltä uusin silmin, mikä on saattanut vauhdittaa remonttisuunnitelmia. Etenkin, jos ylimääräistä rahaa on jo ehtinyt kertyä säästöön.

Kodin muokkaaminen etätyöpisteeksi on kasvattanut remontointi-intoa ja siten myös remonttilainojen tarvetta.

Talveen valmistautuminen sienimetsän kautta

Tänä syksynä sienimetsään on rynnistetty sankoin joukoin, ja sosiaalisen median kanavat pursuilevat toinen toistaan kadehdittavampia saaliita. Marjojen ja sienten avulla voi toki kasvattaa omavaraisuusastettaan, mutta harva ennättää metsään riittävän usein koko pakastimen täyttämiseksi. Lisäksi sienimetsällä tulee muistaa kultainen sääntö siitä, ettei koriin kannata poimia mitään, minkä tunnistamisesta ei ole täysin varma.

Toisaalta luonnossa liikkuminen on hyvä keino akkujen lataamiseksi, mikä kasvattaa luovuutta ja tuottavuutta. Tämä edesauttaa puolestaan työssä jaksamista. Virkeä mieli voi näkyä hyvinkin myös työtuloksissa, ja kukapa tietää – ehkäpä myös loppuvuoden bonuksissa.

Mielikuvaharjoittelu saattaa helpottaa talven äärimmäisten sääolosuhteiden keskellä selviytymistä. Mielekkään tekemisen löytäminen paukkupakkasista ja pimeydestä huolimatta tekee ihmeitä, ja voimia antaa lisäksi ajatus siitä, että lopulta edessä on jälleen kesä. Tehtävä ei lienee mahdottomuus – olemmehan tilastojen valossa maailman onnellisin kansa.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Takaisin ruotuun loman jälkeen – säästötavoitteet auttavat pysymään budjetissa