Suomalainen hintataso edelleen yksi Euroopan korkeimmista

Suomalainen hintataso edelleen yksi Euroopan korkeimmista_lainaa-helposti

Suomessa on aina ollut korkea hintataso maailman tai Euroopan mittakaavan vertailussa. Kuluttajahinnat ovat nyt jatkuvasti uutisissa hintojen nousun ja inflaation takia. Mutta mikä on itse asiassa tilanne Suomessa muihin Euroopan maihin verrattuna näinä poikkeuksellisina aikoina?

Miten eriskummallinen maailman tilanne on vaikuttanut kulutukseen ja hintoihin?

Vuoden 2020 alussa Suomeen levinnyt Korona-pandemia sai aikaan hetkellisen talouden romahtamisen. Eri toimialojen pysähtyminen ja yleinen epävarmuus saivat aikaan ketjureaktion, joka johti pikavauhtia esimerkiksi osakkeiden ja rahastojen arvon alenemiseen. Säästöjen ja sijoitusten vaarantuminen yhdessä epävarmojen työtilanteiden kanssa saivat ihmiset kiristämään kukkaroidensa nyörejä.

Staattisen pandemia-ajan voidaan katsoa aiheuttaneen niin kutsuttua patoutunutta kysyntää. Kun taudin leviämiseen liittyneitä rajoituksia alettiin purkaa, ihmiset aloittivat oikeat kulutusjuhlat. Vaikka rahaa ei olisikaan jäänyt säästöön, kulutusjuhlissa tuntuivat olevan hetkellisesti mukana kaikki, vaikka sitten velkarahalla. Tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana luottolaitokset myönsivät suomalaisille vakuudettomia kulutusluottoja yli kymmenen prosenttia enemmän vuoteen 2021 verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 2022 7,8 %. Kuukautta aiemmin todettiin jo inflaatioprosentin olleen 7,0 %. Nousussa ovat vahvasti olleet mm. polttoaineiden, sähkön ja elintarvikkeiden hinnat.

Kasvanut kysyntä johtaa jo luonnostaan hintojen nousuun. Olemme kuitenkin kaiken lisäksi kansainvälisesti jälleen uuden poikkeustilanteen äärellä. Venäjän pitkittynyt hyökkäys Ukrainaan on jälleen luonut epävarmuutta taloustilanteeseen. Kulutusjuhlat alkavat epävarmuuden ja hintojen nousun takia olla tällä erää ohi.

Kuluttajahintojen yleinen nousu vuonna 2022

Monet suomalaiset ovat huomanneet jopa ennennäkemättömän nopean muutoksen varojen riittävyydessä viime kuukausien aikana. Yhä useampi on turvautunut erilaisiin pieniin lainoihin tai vippeihin, joiden avulla on tarkoitus selvitä poikkeuksellisen tilanteen ylitse. Nousu on tuntunut eniten polttoaineen, sähkön ja monien elintarvikkeiden hinnoissa.

YLE:n ruokakoneesta voi seurata erilaisten elintarvikkeiden hinnan kehitystä. Jo toukokuussa 2022 nousu oli todella tuntuvaa seuraavissa tuoteryhmissä, jotka olivat elintarvikkeiden viisi eniten kallistunutta:

  • Tuore tai jäähdytetty kala, 49 % muutos
  • Kahvi, 46 % muutos
  • Munat, 32 % muutos
  • Kuivattu, savustettu tai suolattu kala, 24 % muutos
  • Muut syötävät ruokaöljyt, 23 % muutos.

Suomi vertailussa muun Euroopan kanssa

Suomi on suorastaan kuuluisa siitä, että ruoan ja alkoholin hinta on yksi EU-alueen korkeimmista. Vuodelta 2020 saatavat koko vuoden tiedot kertovat, että esimerkiksi alkoholi maksaa Suomessa 120 % Euroopan keskiarvoa enemmän. Sillä irtoaa vertailussa EU-maiden joukosta sija 1.

Kun katsotaan ruoan hintaa vuodelta 2020, oli se Suomessa EU-maista kuudenneksi korkein. Kalliimpaa ruoka on kuluttajille Luxembourgissa, Tanskassa, Irlannissa, Ruotsissa ja Maltalla. Huomionarvoista on myös se, että itse asiassa Euroopan kalleimmat maat löytyvät Euroopan Unionin ulkopuolelta. Sveitsi, Norja ja Islanti muodostavat koko mantereen kalleimman kolmikon.

Hintojen nousu tuntuu kuluttajan rahapussissa ihan joka puolella maailmaa_lainaa-helposti

Hintojen nousu on iskenyt eri maihin eri tavalla

Hintojen nousu tuntuu kuluttajan rahapussissa ihan joka puolella maailmaa. Suomessa hinnat ovat luonnollisesti korkealla jo pelkästään korkean lähtötason ansiosta. Kuitenkin, kun katsotaan 12 kuukauden jaksoa toukokuusta 2022 taaksepäin, oli hintojen nousu Suomessa Euroopan vertailussa “maltillinen” 9,1 %. Vaikutus on tietenkin silti valtava yksittäisen ihmisen taloudessa, kun palkkataso ei ole luonnollisesti seurannut hintojen nousua ja inflaatiota samalla vauhdilla.

Suurin suhteellinen hintojen nousu on nähty Liettuassa, jossa kuluttajahintoihin on ilmestynyt vuodessa lähes neljännes lisää (24,3 %). Eniten kallistuneiden maiden kolmikon täydentävät Bulgaria (22,1 %) ja Unkari (19,4 %). Jos käytetään esimerkkinä vaikkapa Bulgariaa, joka on monella mittarilla Euroopan Unionin köyhin valtio, voidaan vain kuvitella 22 % hintojen nousun vaikutuksia perheiden elämään.

Liettuan tilannetta voidaan konkretisoida ajattelemalla suomalaista perhettä. Neljähenkisellä perheellä saattoi mennä ruokakauppaan vuonna 2021 noin 600 € kuukaudessa. Liettuassa ruokalasku on noussut tuolle perheelle 150 € kuukaudessa. Suomessa vastaava kallistuminen on 54 € kuukaudessa. Kun otetaan huomioon tuloerot Suomen ja Liettuan välillä, voidaan helposti nähdä kumman maan kuluttaja on tiukemmalla.

Suomi komeilee siis edelleenkin EU-maiden välisten tilastojen kärkipäässä, kun vertaillaan elintarvikkeiden ja juomien hintoja eri maiden välillä. Eikä tuo tilasto suomalaisten saavuttaman elintason takia ole lähitulevaisuudessa muuttumassa. Suhteellinen muutos viimeisen vuoden aikana on kuitenkin ollut rankempaa monissa muissa maissa ja tässä tilastossa Suomi löytyy vasta sijalta 21. Subjektiivisesta näkökulmasta jokainen varmasti harmittelee hintojen nousun aiheuttamia vaikeuksia arjessaan, mutta globaalissa kuvassa voi olla edelleen tyytyväinen, että asuu Suomessa.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Suomalainen hintataso edelleen yksi Euroopan korkeimmista