Staycation – pysy kotona ja säästä rahaa

pysy kotona ja säästä rahaa

Viimeaikaisten tapahtumien vuoksi moni on joutunut joko jäämään pakotettuna viettämään lomiaan kotikaupunkiinsa tai muuten arvioinut sen olevan viisain vaihtoehto. Kotiin jääminen ei tarkoita kuitenkaan suinkaan sitä, että ei voisi olla hauskaa tai että uusia kokemuksia ei voisi saada.

Päinvastoin, loman vietto kotikaupungissa voi olla yhtä rentouttavaa ja elämyksiä tuovaa kuin kalleinkin kaukomatka ja mikä parasta, myös rahaa voi säästää. Toki raha helpottaa myös Staycationin viettämisessä, eli edullinen laina saattaa silti olla viisas ratkaisu. Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen tapaa nauttia lomasta kotikaupungissa.

1. Vieraile kaupunkisi nähtävyyksissä 

Turistin rutiineihin kuuluu käydä katsomassa kyseisen kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Yllättävän monet meistä eivät kuitenkaan ole samaa tehneet oman kotikaupunkinsa kohdalla tai jos ovatkin, niin nähtävyyksien luona vierailusta voi olla vuosia aikaa. Turistiopas käteen ja menoksi.

Oma kotikaupunki saattaa tuottaa yllättäviä elämyksiä ja välttämättä joistakin nähtävyyksistä ei ole edes tietoinen, vaikka olisi asunut kaupungissa vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Suomessakin Helsingin ja muiden suurten kaupunkien lisäksi nähtävyyksiä löytyy kaikista kaupungeista.

2. Hotelliin kotikaupungissa

Kotona asuminen Staycationin aikana on tietenkin rahaa huomattavasti säästävä vaihtoehto, mutta ainakin osalle lomasta väriä voi tuoda hotellissa asuminen. Harva on kotikaupungissaan hotellia käyttänyt, koska siihen ei ole ollut tarvetta. Näin ollen kyseessä on aivan uusi elämys. Pelkkä hotellissa asuminen saattaa tuoda lomatunnelman sellaisille ihmisille, joilla ei esimerkiksi työnkuvaan kuulu jatkuvaa hotellissa asumista.

pysy kotona ja säästä rahaa

3. Vierailu toisella puolella kaupunkia

Hyvin kustannustehokas, mutta silti samalla uusia elämyksiä antava keino voi olla paikallisbussiin hyppääminen ja linjan toiseen päähän siellä istuminen. Kesäisenä päivänä voi sitten toisella puolella kaupunkia vierailla puistoissa, terasseilla ja vaikkapa kahvilassa jäätelöllä.

Mikäli kaupunginosa ei ole tuttu, niin tunnelma on kuin vieraassa kaupungissa. Mikä parasta, tämän voi tarvittaessa toistaa toisen kaupunginosan kohdalla uudestaan.

Vaikka olisi asunut kaupungissa vuosia, niin harvoin on asiaa oman kaupunginosansa ja keskustan ulkopuolelle, joten paikallisravintolat ja -kahvilat jäävät kaukaisissa kaupunginosissa tuntemattomiksi.

4. Jätä puhelin kotiin

Moni meistä on nykyään täysin puhelimen orja. Se kulkee jatkuvasti mukana ja aina luppohetkinä sitä vilkuilee. Erittäin vapauttava kokemus voikin olla jättää puhelin edes päiväksi kotiin.

Joku keksii heti, että sittenhän ei ole tavoitettavissa, mutta vielä vähän aikaa sitten oli aivan tavallista, että ihmiset eivät olleet jatkuvasti tavoitettavissa.

Kyllä maailma jatkaa pyörimistä, vaikka sinä et olisikaan tavoitettavissa yhtenä päivänä muulloin kuin aamulla tai illalla. Jos koko päivä tuntuu liian rohkealta, niin muutama tuntikin ilman puhelinta voi aiheuttaa ihanan vapauden tunteen.

5. Hemmottele itseäsi

Lomalla on oikeus olla itsekäs. Vaikka viettäisi lomansa kotona, on tärkeää pystyä rentoutumaan ja irtautumaan arjesta. Tällainen irtautuminen voi tapahtua esimerkiksi kasvohoidoilla, hieronnoilla tai vaikkapa kiireettömällä kylvyllä ja hyvällä aterialla.

Kaikki mukava, mitä arjessa ei ehdi tekemään, tekevät Staycationista erityislaatuisen, vaikka asuisi loman aikana kotona.

pysy kotona ja säästä rahaa

6. Jätä arkihuolet oikeasti taakse

Moni kuvailee lomiensa parhaaksi asiaksi sitä, että esimerkiksi ulkomailta käsin ei edes voi huolehtia arkisista asioista, kuten laskuista, lainoista tai töiden etenemisestä. Sama on mahdollista kotikaupungissa Staycationiakin viettäessä.

Yksinkertaisesti päättää jättää nämä asiat kokonaan pois lomasta. Esimerkiksi työsähköpostia ei kannata käydä vilkaisemassa lainkaan ja laskut kannattaa hoitaa jo ennen Staycationin alkamista.

Staycationin aikana voi postilaatikonkin jättää koskemattomaksi, niinhän olisi myös ulkomaille suuntautuvan loman aikana.

7. Nauti aamiainen vuoteessa tai muuten tavallista poikkeavasti

Ulkomaan matkoihin kuuluu muhkea aamiainen huoneeseen tilattuna tai muuten. Sen sijaan arkeen kuuluu monella hätäinen sämpylä tai puuro tai sitten se pelkkä kahvi.

Staycationiin saa todellista loman tuntua varmistamalla, että jokaisen aamun aamupala on kuin hotellin aamiainen. Eihän kiirettä ole mihinkään. Mikäli ei itse jaksa valmistaa aamiaista, kun eihän hotellissakaan tarvitse, niin nykyään ruoan tilaaminen kotiinkuljetuksella on helppoa ja nopeaa.

8. Tee jotain tavallisesta poikkeavaa

Kotikaupungissakin on mahdollista lähteä ajamaan mikroautoilla tai ratsastamaan tai vaikkapa samoilemaan metsissä. Tällaiset asiat ovat tavallisia lomalla, mutta kotikaupungissa ei yleensä tule aktiviteetteja harrastettua.

Syö ravintolassa

Toki monet käyvät salilla tai lenkeillä tai vaikkapa tennistä pelaamassa, mutta mitään harvinaisuuksia ei tule tehtyä. Yksikin tällainen harvinainen aktiviteetti voi tehdä Staycationista ikimuistoisen.

9. Syö ravintolassa

Ei kukaan ulkomaan matkallakaan valmista ruokaa itse. Ainakaan joka päivä. Myös kotikaupungissa on ravintoloita, joista varmasti et ole kaikissa käynyt.

Staycation on täydellinen hetki kokeilla kotikaupungin ravintoloita ja mikäli oikein kunnon elämyksen haluaa, niin etnisistä ravintoloista saa sellaista ruokaakin, mitä ei kotona ole yleensä kokkaillut.

10. Pukeudu lomavaatteisiin

Moni Staycationia viettävä ei ymmärrä pukeutumisen olevan varsin olennainen osa lomaa. Jos pukeudut lomalla yleensä arjesta poikkeavasti, niin tee samoin myös Staycationilla, vaikka asuisit kotosalla. Lomatunnelman mukainen vaatetus tekee heti eron tavalliseen arjen harmauteen.

author
Kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.