Säästövinkkejä syksyä ja talvea varten

Säästövinkkejä syksyä ja talvea varten

Lehdet vaihtavat väriä ja lämpötilat laskevat, mikä voi tarkoittaa vain yhtä asiaa: syksy on täällä. Kesä on hyvästelty ja monet meistä alkavat myös miettiä talouttamme ja sitä, miten voimme säästää rahaa tulevia talvikuukausia varten. Jos etsit keinoja säästää tänä syksynä ja talvena, tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun. Artikkelistamme voit lukea energiansäästövinkkejä ja tapoja pienentää laskujasi – nämä ehdotukset auttavat sinua pitämään enemmän rahaa taskussa, kun lämpötilat alkavat laskea.

Maailmantilanne on koronan jälkeen ja Ukrainan sodan myötä taloudellisessa mielessä vähintäänkin huolestuttava, mutta monilla arkipäivän valinnoilla talven yli voi hyvinkin pärjätä ilman pahempaa tuskaa. Aina kannattaa muistaa, että meillä, joilla vielä on katto pään päällä ja lämpimät patterit, on asiat aika hyvin.

Arkipäivän vinkkejä, osa 1: On tärkeää tarkistaa pattereiden toiminta säännöllisesti. Ikkunoiden ja ovien huonot tiivisteet voivat aiheuttaa vetoa. Astu saunaan heti, kun se on lämmennyt, ja pidä kiuas päällä vain saunomisen ajan.

Vinkkejä budjetointiin

Tulevan syys- ja talvikauden budjetoinnissa on muutama tärkeä asia, jotka on hyvä pitää mielessä. Aloita arvioimalla nykyinen taloudellinen tilanteesi ja laatimalla realistinen budjetti. Keskity sitten keinoihin, joilla voit leikata kuluja ja säästää rahaa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun:

1. Tarkastele nykyisiä menojasi ja tulojasi.

2. Tee luettelo kaikista tavoista, joilla voit leikata kuluja.

3. Automatisoi säästösi, jotta sinun ei tarvitse ajatella sitä sen enempää.

4. Investoi laadukkaisiin, kestäviin tavaroihin halpojen kertakäyttötuotteiden sijaan.

5. Etsi parhaat tarjoukset aina päivittäistavaroista vakuutuksiin ja sähkösopimuksiin asti.

6. Käytä luottokorttien sijaan käteistä. 

Rahan ja energian kuluttaminen alas 

Mitä sitten edellä mainitut vinkit tarkoittavat käytännössä? Säästämisen automatisointi voi kuulostaa erityisen hienolta, mutta käytännössä se voi olla sitä, että teet verkkopankkiisi automaattisen siirron esimerkiksi palkkapäiväksi, jolloin siirrettävä summa menee vaikkapa talletustilille. Mieluiten sellaiselle, jota et pääse käyttämään tavallisena käyttötilinä. Joillakin pankeilla on valmiina ominaisuuksia verkkopankeissaan ja sovelluksissaan säästämistä varten. Jotkin pankit tarjoavat palveluja, jotka siirtävät “hilut” säästöön – esimerkiksi 19,20 € ostoksesta menee 80 senttiä säästöön, jotta tasaluku 20 € täyttyy. 

Arkipäivän vinkkejä, osa 2: Kun pakastimessa on paksu jääkerros, se alkaa kuluttaa enemmän sähköä. Sinun kannattaa sulattaa se, ennen kuin tästä tulee suurempi ongelma. Kun sulatat pakastinta, ajoita tämä kovalle pakkaselle, jolloin voit viedä pakkasesta otetut tuotteet ulos siksi aikaa.

Rahan ja energian kuluttaminen alas 

Vähennä kuluja ja tutki kulutustottumuksiasi. Joskus kannattaa myös tarkistaa olemassa olevat lainat sekä niiden kulut ja korot. Joskus lainat on helpompi maksaa pois, jos ne ovat yhdessä paikassa. Yhdistelylainat voivat auttaa myös siihen, että kuukausieristä tulee samalla pienemmät. 

Niin turvallisuuteen liittyvistä kuin myös energiansäästöön liittyvistä syistä on tärkeää kytkeä laitteet pois päältä, kun niitä ei käytetä. Tämä on erityisen tärkeää, kun työskennellään televisioiden, tietokoneiden  ja muun elektroniikan parissa, joka käyttää sähköä myös valmiustilassa. Kun ostat uusia elektroniikkalaitteita, etsi malleja, jotka on helppo kytkeä pois päältä menettämättä asetuksiaan. On myös tärkeää olla varovainen ilmastointilaitteiden ja ladattavia akkuja käyttävien laitteiden suhteen. 

Yksi tapa varmistaa, että kulutat vain tarpeellista energiaa, on poistaa tarpeettomat valot käytöstä huoneissa, joissa et käy usein. Yksi hyvä energiaa säästävä lisälaite on liiketunnistin tai himmennin, joka kytkeytyy automaattisesti päälle hämärän laskiessa ja sammuu taas, kun aurinko on noussut ulkona.  

Lämmityskustannukset voivat kasvaa nopeasti, joten on tärkeää ryhtyä heti toimiin energiankulutuksen vähentämiseksi. Joitakin yksinkertaisia vinkkejä ovat esimerkiksi vaatekerrosten käyttäminen lämmityksen lisäämisen sijaan, ovien ja ikkunoiden ympärillä olevien halkeamien tai aukkojen tiivistäminen ja ohjelmoitavan termostaatin käyttäminen. 

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Säästövinkkejä syksyä ja talvea varten