Näin valitset tarpeisiisi istuvan keittiön

Sivulle vai ylöspäin avautuvat yläkaapin ovet vai ainoastaan minimalistiset avohyllyt? Uutta keittiötä suunnitteleva joutuu heti kättelyssä perimmäisten kysymysten äärelle. Vastaavanlaiseksi ydinkysymykseksi on muodostunut viime vuosina myös se, onko astiankuivauskaappi tiskikoneiden myötä enää entisenlainen itsestäänselvyys.

Turvallisuus ykkösasiana lapsiperheiden keittiöratkaisuissa

Keittiölle asetetut vaatimukset ja tarpeet muokkautuvat paitsi aikakausien myös kuluttajan elämäntilanteen mukaan. Menneinä vuosikymmeninä arvostettiin erillistä keittiötä, mutta yhä useampi valitsee nykyisin olohuoneen yhteyteen rakennetun avokeittiön, jolloin esimerkiksi olohuoneessa olevien kanssa keskustelu tai samassa tilassa leikkivien lasten seurailu on helpompaa. 

Erillisellä keittiöllä on kuitenkin edelleen vannoutunut kannattajajoukkonsa. Jonkun mielestä tiskivuori ja likaiset, keittiöön illanistujaisten aikana vääjäämättä kerääntyvät astiat luovat epäsiistin vaikutelman myös olohuoneeseen ja ruokailutilaan. Toinen saattaa puolestaan kokea, että ruoankäry pinttyy huonekaluihin liesituulettimesta huolimatta. 

Lapsiperheen keittiötä suunniteltaessa keskiössä ovat käytännöllisyyden lisäksi helppous ja turvallisuus.

Induktioliesi on lasten kannalta turvallisin vaihtoehto ja integroitu, kaapistoon hieman ylemmäksi upotettu uuni on niin ikään perinteistä lapsiystävällisempi ratkaisu.

Yksi keskeisimmistä käyttökokemukseen vaikuttavista tekijöistä on työtason sopiva korkeus. Standardikorkeus, joka on Suomessa noin 90 cm, on useimmille sopiva, mutta räätälöity korkeus on niin ikään helposti toteutettavissa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös lasku- ja työskentelytilan riittävyyteen, etenkin lieden ja tiskialtaan ympärillä. 

Keittiökalusteita ja kodinkoneita hankittaessa on viisasta suorittaa huolellinen hintavertailu. Myös asennus- ja remontointitaksoissa voi säästää kilpailutuksen avulla pitkän pennin. Kokonaissäästö voi nousta parhaassa tapauksessa jopa tuhansiin euroihin, mikä vaikuttaa myös mahdollisesti otettavan lainan suuruuteen.

Keittiön väritys  

Keittiön värityksessä tulee huomioida, kuinka alue istuu muun asunnon väritykseen. Edustaako se samaa, yhtenäistä linjaa, vai onko tarkoituksena luoda selkeästi omanlaisensa tila.Integroidut keittiökalusteet tekevät kokonaisvaikutelmasta harmonisen, selkeän ja rauhallisen.

Keittiön värityksen suhteen kannattaa valita ajaton linja, eikä tehdä päätöksiä äkillisten päähänpistojen tai trendien perusteella. Yleisilme on syytä säilyttää neutraalina etenkin siinä tapauksessa, jos asunnon suunnittelee myyvänsä tai vuokraavansa lähitulevaisuudessa eteenpäin.

Vaihtoehtoehtoja ja makuja on loputtomasti, mutta viime kädessä se, millaiseksi keittiö käytännön myötä osoittautuu, on mielipide- ja tuurikysymys.

Keittiökalusteita, välitilamateriaalia ja työtasoja kannattaa vertailla ajan kanssa. Käytännöllisyyteen liittyviä eroavaisuuksia ilmenee muun muassa kulutuksen- ja kuumuudenkestävyydessä, huolto- ja puhtaanapito-ominaisuuksissa sekä valaistusratkaisuissa. Siistin yleisilmeen ylläpito on helpompaa, jos jokaisesta kosketuksesta ei jää häiritsevästi esiin paistavia sormenjälkiä. Asiaa voi onneksi testata helposti jo keittiömyymälässä.

Ekologisuus on oma aspektinsa materiaalien pitkäikäisyyden, luonnonmukaisuuden ja tuotanto-olosuhteiden osalta.

Keittiöremontin rahoitus

Mikäli keittiön aikoo pistää kokonaan uusiksi, uppoaa urakkaan helposti noin 15 000 euroa. Mikäli projektiin on etukäteen rahaa säästössä siten, että remonttikustannukset saa maksettua yhdeltä istumalta, ei investointi vaikuta arkeen esimerkiksi uuden takaisinmaksusuunnitelman muodossa.

Jos keittiöremontin toteuttaa puolestaan lainarahalla, voi erityinen remonttilaina osoittautua hyväksi vaihtoehdoksi. Tarjolla oleviin rahoitusvaihtoehtoihin on viisasta tutustua ajan kanssa ja lukea huolellisesti myös ne kaikkein pienimmällä präntätyt ehdot.

Keittiöremonttiin ryhtyessä kannattaa muistaa, että valittujen materiaaliratkaisujen kanssa tulee olemaan päivittäin tekemisissä useamman vuoden ajan. Keittiösuunnitelmaa ei kannata toisin sanoen tehdä edes äärimmäisen pakon edessä ainoastaan hinnan perusteella.

author
Kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.