Näin kehityt lainavertailun mestariksi

mitä pitää tietää lainavertailusta

Kukaan ei ole seppä syntyessään millään saralla, ja asia pätee myös lainavertailuun. Moni ei äkkiseltään edes tiedä, millaisia seikkoja lainavertailussa tulisi huomioida, joten päätimme laatia pienen tietoiskun lainavertailutietoisuuden kasvattamiseksi. Tervetuloa mielenkiintoiselle ja hyödylliselle tutustumismatkalle!

Laske tarkalleen, paljonko tarvitset lainaa 

Ensimmäinen askel lainaa haettaessa on lainasumman tarpeen määrittäminen. Hyvä nyrkkisääntö on se, että lainaa ei kannata ottaa yhtään enempää kuin on oikeasti tarpeen. Tuolloin lainasumma pysyy mahdollisimman kohtuullisena. Vaikka netti onkin helpottanut ja nopeuttanut lainanhakuprosessia huomattavasti, kannattaa lainahakemuksia täytellä virtuaalihattu kourassa – jokainen sentti tulee maksaa aikanaan takaisin.

Ennen lainan hakemista kannattaa myös asettaa itselleen säästötavoite siten, että lainaa ottaa vain tietyn prosenttimäärän tähtäimessä olevan tuotteen tai palvelun hinnasta. Lainaa ei siis kannata koskaan ottaa suurinta mahdollista summaa, vain ainoastaan ehdottomasti tarvitsemansa määrä.

Ensimmäinen konkreettinen askel lainan haussa on lainan käyttötarkoituksen ja lainasumman määrittäminen. Se, hakeeko lainaa esimerkiksi auton tai remontin rahoittamiseen vai tarvitseeko lainaa heti, vaikuttaa huomattavasti siihen, millaisia lainavaihtoehtoja vertailuun valikoituu.

Todellinen vuosikorko on lainavertailun A ja O – kehity lainavertailun mestariksi

Lainavaihtoehtoja tiiraillessa ei kannata keskittyä ainoastaan tiettyyn lukuun tai prosenttiin, vaan syynätä erityisen tarkkaan todellinen vuosikorko. Tämä luku, joka sisältää niin kaikki lainaan liittyvät kustannukset kuin korotkin, on kaikkein vertailukelpoisin ja totuudenmukaisin numero.

Todellisen vuosikoron ohella huomionarvoisiin seikkoihin lukeutuvat lainan varsinaista hintaa kokonaisuudessaan määrittävä laina-aika sekä se, millaisin kustannuksin lainan maksuaikataulun voi neuvotella uudelleen. Aidosti edullinen laina on monen osatekijän summa, joten valintaa ei kannata missään nimessä tehdä hätiköiden.

Ensimmäistä kertaa lainavertailua tekevä saattaa äkkiseltään hämmentyä erilaisista ilmoitetuista prosenteista ja kuluista. Pienellä präntätyt tekstit epäselvine ehtoineen tai monitulkintaisine mainoslauseineen hämäävät toisinaan ketä tahansa. 

Erilaisten tarjousten harhaanjohtavuutta on pyritty vähentämään lainsäädännön avulla, mutta harva järjestelmä toimii täysin aukottomasti. Todellinen vuosikorko on näin ollen selkein erottava ja selittävä tekijä, joka antaa kaikkein luotettavimman ja vertailukelpoisimman vastauksen.

Jos kysymyksiä herää, on apukin onneksi lähellä: lainaa myöntävien tahojen asiakaspalvelut ovat tottuneet vastaamaan kysymyksiin laidasta laitaan. Lainan hakeminen on merkittävä päätös, jonka edessä on luonnollista epäröidä, onko oma valinta markkinoiden paras ratkaisu.

Lainavertailun edut

Lainavertailupalvelun avulla omaan tilanteeseen soveltuvat lainavaihtoehdot löytyvät kätevästi yhdestä ja samasta paikasta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lainanhakija säästyy jokaiseen erilliseen, varteenotettavaan lainasivustoon perehtymiseltä.

Vertailupalvelua käytettäessä lainavaihtoehtoja tulee vertailtua samojen kriteerien avulla, mikä lisää prosessin läpinäkyvyyttä. Kun vertailuun vaikuttavat tekijät suodatetaan samoiksi, on lopputulos kaikin puolin luotettavampi.

Lainavertailusta on vaikea löytää äkkiseltään negatiivisia puolia, sillä palvelua käyttämällä voi säästää pitkää laina-aikaa ajatellen jopa nelinumeroisen luvun. Säästäminen ja vaihtoehtojen vertailu kannattaa aina, joten miksi tehdä poikkeusta lainojen kohdalla – etenkin, kun päätös vaikuttaa kuukausittaisiin kuluihin.

Lainojen huolellinen vertailu auttaa myös hahmottamaan lainan todellista tarvetta. Korkoja ja lainakuluja puntaroidessa lainasumma kutistuu kenties aiottua pienemmäksi, sillä vertailu antaa konkreettista kosketuspintaa siihen, millaiseksi lainan kokonaiskustannukset todella muodostuvat. Lainaehtoja tavatessa selkeytyy kristallinkirkkaasti se, millaisia kuukausittaisia kustannuksia haettavissa oleva laina merkitsee käytännössä, jopa vuosikausien ajaksi.

author
Kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.