Mitä tehdä, kun kesäloman kulut yllättävät?

Mitä tehdä kun kesäloman kulut yllättävät_lainaa-helposti

Aina kesälomaan ei ole pystynyt syystä tai toisesta varautumaan rahallisesti, varsinkin jos tulot ovat pienet tai lomautus tai muu vastoinkäyminen on kohdannut, ja vaikuttanut tilipussin suuruuteen. Kesälomalla jokainen meistä haluaa tietenkin nauttia vapaa-ajasta, kun sitä viimeinkin on riittämiin. Moni kokee kesäloman olevan elämän parasta aikaa, jota odottaa koko vuoden. Mutta mitä tehdä, kun tilillä on nolla euroa? 

Kun mieli halajaa lomalle, kauan kaivattua irtiottoa varten, saattaa kysymykseen tulla sen rahoitus. Jos rahantarve on äkillinen, kannattaa apuna käyttää aina lainojen vertailupalvelua, kuten esimerkiksi Lainaa-helposti.fi -palvelua, jonka avulla nopea laina voi löytyä vaivattomasti.

Lomaa varten on olemassa monia eri rahoitusvaihtoehtoja, ja lomaa voi myös muokata kustannustehokkaammaksi. Lue vinkkimme tästä artikkelista.

Loma-ajalta maksetaan palkkaa ja ennen lomaa tai sen jälkeen työnantaja maksaa lomarahaa. Tämä ei aina kata kaikkia loman kuluja, jolloin esimerkiksi pikalaina voi olla yksi vaihtoehto.

Lomakustannusten kattaminen vaatii tarkkaa suunnittelua

Kesälomalla kukaan ei halua murehtia turhista, ja moni haluaa viettää kallisarvoisen vapaa-aikansa huolehtimatta jokaisen killingin laskemisesta.

Loma-ajalta maksetaan palkkaa työsuhteessa olevalle, jonka lisäksi työnantaja maksaa lomarahaa, jonka voi saada maksetuksi ennen lomaa tai sen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan aina riitä kattamaan suunniteltuja kuluja, jos toiveissa siintää kaukomatka. Yrittäjänä joutuu tietenkin kustantamaan lomansa itse.

Ennen lainanottoa oma taloudellinen tilanne ja maksukyky lainan hoitamiseen kannattaa kuitenkin laskea tarkkaan, jotta ei tule ajautuneeksi suotta taloudellisiin vaikeuksiin. Esimerkiksi pikalainan ottaminen sujuu yleensä helposti täyttämällä hakemuksen verkossa, ja usein päätöksen saa jopa muutamassa minuutissa.

On kuitenkin hyvä huomata, että pikalainoissa on usein kalliit korot, jolla rahoitusyhtiöt kompensoivat lainojen nopeaa käsittelyä. Korkojen päälle lainaan sisältyy usein myös muita maksuja, kuten tilinhoitokuluja. Kulut eri lainanantajien kesken voivat vaihdella suuresti.

Siksi lainantarjoajien ja korkojen vertailuun on hyvä käyttää aikaa, jotta saa valittua omalle taloudelle mielekkään vaihtoehdon. Lainalaskurilla suoritat vertailut kätevästi, eikä sinun tarvitse selailla erikseen useiden eri luottoyhtiöiden sivulla.

Pikalainalla on mahdollista kattaa kesälomasta aiheutuvat kustannukset nopeasti ja suhteellisen vaivatta. Taloudellisen tilanteen ja maksukyvyn täytyy kuitenkin olla kunnossa, jotta lainan saaminen on mahdollista eikä kaada omaa taloutta. Laskureita käyttämällä eri lainoja voi vertailla kätevästi ennen lainan ottamista.

Staycation säästää rahaa

Yksi mahdollinen tapa viettää lomaa on staycation – pysymällä kotona säästää rahaa. Miksi oikeastaan aina pitäisi lähteä jonnekin kauas vain siksi, että on loma? Kaukomatkat ovat kalliita, ja loma alkaa usein kovalla kiireellä lentokentälle ja jonottamalla sitten kentällä passintarkastuksessa ja odotusaulassa, jonka jälkeen vielä joutuu istumaan tuntikaupalla lentokoneessa. Tämä kaikki hässäkkä voi aiheuttaa silkkaa stressiä, ja vie huomion pois koko loman tarkoituksesta – rentoutumisesta.

Tämän kaiken voi välttää viettämällä kallisarvoisen vapaa-aikansa ihan vain kotona

  • Omasta kotikaupungista ja lähiympäristöstä voi löytyä kasapäin kivaa tekemistä, kun kerrankin on aikaa niitä tutkia. 
  • Miltä kotikaupunki näyttäisi turistin silmin? Siitä voi ottaa selvää käymällä nähtävyyksissä, museoissa ja puistoissa. 
  • Kesäteatterien liput eivät usein ole kalliita ja samalla tukee kotimaista taidealaa.
  • Tai mitä jos vaikka makoilisitkin oman pihan riippukeinussa ja lukisi sen dekkarin, joka on pitkään odottanut lukemistaan kirjahyllyssä?
Tutustumalla kotikaupunkiin_lainaa-helposti
Aina lomalla ei tarvitse lähteä kauas. Omasta lähiympäristöstä voi löytyä mielenkiintoisia kokemuksia, kuten esimerkiksi museoita ja muita nähtävyyksiä, kun kerrankin jää aikaa niiden tutkimiseen. Tutustumalla kotikaupunkiin turistin silmin lähiympäristö voi saada aivan uusia ulottuvuuksia.

Säästämisen kesää varten voi aloittaa jo talvella

Jos aloittaa kurinalaisen säästämisen jo alkuvuodesta, voi loman kustannukset saada katettua omasta pussista. Seuraavassa muutamia vinkkejä lomakassan kerryttämiseksi:

  1. Tässä auttaa budjetin laatiminen, jossa esimerkiksi 20% tuloista laitetaan joka kuukausi erilliselle tilille, jotta niitä ei tule käytettyä. 
  2. Talvikuukausina voi olla jopa helpompi säästää, kun ulkona paukkuvat pakkaset ja lumikinokset eivät houkuttele ulkomaailman rientoihin, ja oma kotisohva tuntuu mukavalta ja lokoisalta paikalta lekotella hyvän elokuvan ääressä. 
  3. Myös kaupoista saadut bonukset kannattaa ohjata säästötilille odottelemaan kesäkuukausia – mikä estää laittamasta niitä itse asiassa säästöön vuoden ympäri? 
  4. Kaikki mahdolliset lisätulot vaikkapa nettikirpputorien myynnistä on hyvä laittaa lomakassaan kerryttämään matkabudjettia. 

Hyvällä onnella säästämisestä tulee tapa, jota voi jatkaa myös kesäloman jälkeen – seuraavaa kesälomaa varten. 

author
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.