Milloin on sopiva hetki ottaa laina?

Milloin on sopiva hetki ottaa laina?

Aina toisinaan itse kunkin kohdalle voi tulla eteen tilanteita, joissa tarvitaan rahoitusta oman talouden ulkopuolelta. Harvalla meistä on pankkitilillä makoilemassa niin paljon rahaa, että pystyy esimerkiksi ostamaan uuden auton tai asunnon käteisellä. Toisinaan elämässä kohdalle sattuu myös yllättäviä tilanteita, kun pakastin päättää lakata toimimasta tai taloyhtiössä alkaa putkiremontti, eikä tilille ole sattunut jäämään ylimääräisiä euroja asian hoitamiseen omilla säästöillä. Tällaisissa tilanteissa asian hoitamista ei voi eikä pidäkään lykätä, ja jotenkin nämä kustannukset on saatava hoidetuksi.

Monia saattaa ahdistaa pyytää rahoitusta pankeista tai rahoituslaitoksista, etenkin jos kotona on lapsuudessa kovasti varoiteltu lainarahan ottamisen synneistä. Jos on hoitanut raha-asiansa säntillisesti ja saa säännöllisiä tuloja, ja rahaa jää lainanlyhentämisen, laskujen ja muiden välttämättömien kulujen jälkeen myös elämiseen, ei lainan ottamista kuitenkaan tarvitse turhaan jännittää, saatikka hävetä. Lainanottamisessa on tietenkin syytä käyttää harkintaa, sillä jokaiseen velalla nostettuun euroon liittyy käsittelykuluja, korkoja, ja muita maksuja.

Tämänhetkinen maailmantilanne voi jännittää kuluttajaa hintojen noustessa ja koronan jatkaessa riehumistaan. Pakollinen lainantarve saattaa silti osua kohdalle. Jos on hoitanut talousasiansa hyvin, voi lainan ottaminen silti olla kannattavaa.

Suunnittelemalla tarkasti riskejä voi minimoida

Suunnittelemalla oman budjetin, lainan määrän ja maksuaikataulun pystyy arvioimaan, kestääkö oma taloustilanne lainanoton ja minkä suuruisella summalla. Ennen lainan ottamista kannattaakin selvittää itselleen esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Arvioi tarvitsemasi lainan määrä, paljonko lainaa tarvitset kulujesi kattamiseen
  • Käytä laskureita selvittääksesi sinulle sopiva kuukausittainen maksuerä, lainan kokonaissumma kaikkine kuluineen ja korkoineen
  • Vertaile eri lainantarjoajia ja lainatarjouksia – lainan lopulliset kokonaiskustannukset saattavat vaihdella suuresti eri vaihtoehtojen välillä
  • Lue lainasopimus huolellisesti ennen allekirjoittamista

Mitä paremmin asioita suunnittelee ja ottaa niistä selvää, sitä pienempi riski on, että vastaan tulee isoja yllätyksiä.

Tarkista myös huolellisesti omat raha-asiasi. Jos laskut ovat usein viivästyneet ja lainoja on jo olemassa useampi kappale, on mahdollista, että rahalaitos ei puolla hakemusta. Jokainen lähetetty hakemus jää luottotietoihisi, ja voi osaltaan jatkossa vaikuttaa kielteisesti tuleviin lainapäätöksiin.

Lisävelan ottamista velkakierteessä on syytä välttää

Viime vuosien talouskurimuksessa moni on tullut ottaneeksi lainaa myös silkkaan arjessa selviämiseen, ja mahdollisesti useitakin erillisiä lainoja. Lisäluoton ottaminen selvitäkseen jo olemassa olevista lainoista ei kuitenkaan usein ole hyvä ajatus, koska siten saattaa ajautua vain pahempaan velkakierteeseen, ellei tarkoituksena ole maksaa yhdellä isommalla lainalla pienempiä pois. Useampaa lainaa maksaessa maksaa nimittäin myös lainanhoitokuluja.

Tässäkin tilanteessa asiaan on syytä käyttää vakavaa harkintaa ja tehdä vertailuja eri lainantarjoajien ja lainatyyppien välillä. Jos olet maksuvaikeuksissa, apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea. Aina on sopiva hetki ottaa raha-asiat hallintaan.

Lainalla voi parhaassa tapauksessa tehdä investointeja

Lainalla voi parhaassa tapauksessa tehdä investointeja

Jos taloutesi on hyvällä mallilla, lainarahalla on mahdollista tehdä investointeja tulevaisuutta varten. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta on remonttilaina. Jos olet myymässä asuntoasi ja haluat kohottaa asuntosi arvoa, remonttilainalla voit tehdä kotiisi parannuksia. Remontin voisi sanoa olevan hyvä investointi, sillä ammattilaisten tekemät korjaustyöt saavat kotisi näyttämään entistä paremmalta, sen myyminen helpottuu ja nopeutuu, ja asunnon myyntiarvo kohoaa. Käytössä kuluneiden puulattioiden hiominen, auringossa haalenneiden seinien maalaaminen ja taulujen jättämien naulanreikien peittäminen tekevät jo pelkästään esteettisesti paljon asunnon ulkonäölle!

Saattaa myös olla, että putkiremontti on kopsahtanut kohdallesi taloyhtiössäsi, ja haluat samalla uudistaa vuosikymmeniä vanhat kylpyhuoneen laatat. Kylpyhuone kannattaakin laittaa samalla kertaa kuntoon, sillä se parantaa kotisi yleisilmettä, asumisen mukavuutta, ja mikä varmasti ei ole myöskään haitaksi – nostaa sen arvoa. Käyttämällä ammattilaisia työn tekemiseen voit myös saada verotuksessa kotitalousvähennystä, ja saat työlle takuun. Kylpyhuoneremontissa voit myös esimerkiksi päivittää wc-istuimen ja vesihanat vähemmän vettä käyttäviksi ja säästää jatkossa vedenkulutuksessa.  

Lainarahalla on mahdollista tehdä investointeja, jos talousasiat ovat kunnossa. Remontoimalla kylpyhuoneen parantaa omaa asumismukavuutta, voi muokata sitä energiatehokkaammaksi ja investoida samalla tulevaisuutta varten. Päivittämällä asunnon ilmettä kohottaa samalla asunnon arvoa.
Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Milloin on sopiva hetki ottaa laina?