Luksusta arkeen pikkurahalla?

Koronaepidemia mullisti suomalaisten ostokäyttäytymistä ja kulutustottumuksia ennennäkemättömällä tavalla. Lähes tuotteen kuin tuotteen myynti on siirtynyt kuluneen vuoden aikana nettiin, ja moni on havahtunut siihen, että ostoksensa voi saada kätevästi jopa suoraan kotiovelle asti. Millaisia arjen luksukseksi luokiteltavia, kotiin liittyviä palveluita suomalaiset todella käyttävät?

Ruokaostosten nettitilaus ja kotiinkuljetus – koronaepidemian myötä jopa 800 % kasvu

Koronaepidemian keskellä yhä useampi suunnittelee ruokaostokset siten, että kaupassa tulee käytyä mahdollisimman harvoin. Koronatartunnan pelossa yhä useampi kotitalous siirtyi jo viime vuonna hoitamaan ruokaostokset kokonaan netissä, ja supermarkettien henkilöstöön palkattiin valtava määrä tilauksien keräilyä hoitavia työntekijöitä.

Esimerkiksi Keskon mukaan ruoan verkkomyynnissä havaittiin keväällä 2020 edelliskevääseen verrattuna peräti 800 % kasvu. Ruuhkien ja lähikontaktien välttäminen houkuttelee edelleenkin, ja asiakas voi joko noutaa tilauksensa sovittuna ajankohtana tai vastaanottaa lähetyksen kotiinsa.

Vaikka koronarokotteen myötä elämä todennäköisesti palautuu jossain vaiheessa vääjäämättä lähes entisiin uomiinsa, on ruoan verkkokauppa vakiinnuttanut asemansa suosittuna palveluna.

Herkullisen aterian ainekset tai valmis ravintola-annos suoraan kotiin

Muutaman kuluneen vuoden aikana myös erilaiset ruokakassipalvelut ovat saaneet suomalaismarkkinoilla jalansijaa. Ruokakassipalvelussa asiakkaalle toimitetaan valinnan mukaisesti vege- tai sekaruokavalioon sopivat tuotteet, joista valmistetaan pakettiin kuuluvien reseptien mukaiset ateriat. 

Ruokakassit tuovat helpotusta etenkin kiireisten lapsiperheiden, joiden elämää rytmittävät harrastukset ja aikataulujen kanssa sukkulointi, arkea. Lisäksi ammattitaidolla laaditut, monipuoliset ateriat edesauttavat omalta osaltaan painonhallinnassa ja terveellisten ruokailutottumusten noudattamista tai omaksumista.

Täyttävän, ravitsevan ja hitaasti sulavan aterian myötä napostelun tarve vähenee, mikä on suomalaisten ylipaino-ongelma huomioon ottaen sangen positiivinen juttu.

Erityisen huolestuttava piirre on kansanterveyden kannalta lasten ja nuorten yleistynyt ylipaino.

Ruokakassipalvelulla on vielä toistaiseksi hieman elitistinen kaiku, mutta palvelun käyttö kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Koronaepidemian myötä kotona vietetty aika on lisääntynyt merkittävästi, ja myös ravintolaruokaa tilaillaan kotiin erilaisten sovellusten avulla aiempaa aktiivisemmin.

Siivooja helpottaa arjessa jaksamista – muista kotitalousvähennys

Vielä pari vuosikymmentä sitten oli melko poikkeuksellista, että kotona kävi siivooja. Nykyisin siivousavun käyttö arjen helpottajana on yhä yleisempi valinta. Koronaepidemia on toisaalta rokottanut  siivouspalveluiden suosiota: kukapa haluaisi ehdoin tahdoin ventovierasta kotiinsa.

Vuodesta 2001 lähtien nykyisenlaisena voimassa ollut kotitalousvähennys on lisännyt erilaisten palveluiden käytön suosiota. Kotitalousvähennystä saa siivouspalveluiden ohella muun muassa ruoanlaitosta, lastenhoitopalvelusta, pyykinpesusta ja puutarha- ja lumitöistä. 

Siivouspalveluiden käyttö edesauttaa arjessa jaksamista, ja vapauttaa aikaa ja energiaa muihin puuhiin. Palautumisella ja riittävällä mielekkäällä tekemisellä on suuri merkitys henkisen hyvinvoinnin kannalta. Mieli voi paremmin siistissä ympäristössä, jossa sohvannurkka kutsuu rentoutumaan vaikkapa hyvän kirjan tai lempielokuvan parissa.

Hyvinvointia ja hemmottelua kotikonstein

Poikkeusolojen myötä kuntosalille, tanssitunnille tai kasvohoitoon meneminen ei ole kenellekään itsestäänselvyys. Piristystä arkeen tuokin esimerkiksi reipas kävely- tai hiihtolenkki, itse parista raaka-aineesta valmistettu kasvonaamio ja kunnon löylyt.

Kotona vietetyn ajan lisääntyminen näkyy myös omaan elinympäristöön panostamisena. Sisustustuotteet käyvät kaupaksi paremmin kuin aikoihin, ja moni on ryhtynyt remonttipuuhiin. Remonttilaina helpottaa uudistusten toteutuksessa, joten projektiin voi ryhtyä myös ilman pitkällistä säästöä ja suunnittelua.

Korona-aika on vääjäämättä opettanut arvostamaan arkipäiväisiä asioita uudella tavalla. Hyvään ja mielenkiintoiseen elämään ei välttämättä tarvita hiilijalanjälkeä kasvattavia kaukolentoja ja eksoottisia elämyksiä tai piristäviä viikonloppureissuja Euroopan metropoleihin.

author
Kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.