Kuinka säästää rahaa pienistä puroista

Unelmoitko oman asunnon ostamisesta, mutta palkasta ei tunnu laskujen ja elinkulujen jälkeen jäävän juurikaan ylimääräisiä kolikoita kukkaroon? Vai onko haaveissasi jo pitkään siintänyt pramea moottoripyörä, jolla haluaisit hurauttaa Eurooppaa kiertämään selässäsi vain reppu ja rinnassasi uljas vapauden syke? Monella saattaa ajatuksissa siintää myös arkisempi tarve säästää edes pieni puskurirahasto pahan päivän varalle. Useat talousasiantuntijat itse asiassa suosittelevat vähintään kolmen kuukauden vuokran suuruisen rahamäärän säästämistä pankkitilille, jotta esimerkiksi työttömyyden yllättäessä ei joudu ojasta allikkoon.

Kuinka sitten säästää euroja, kun palkkanauha tuntuu aina hupenevan jonnekin säästöyrityksistä huolimatta ja kuun lopussa joutuu jännittämään, miten pärjätä seuraavaan tilipäivään? Tai entä, jos sairauspäiväraha tai työttömyyskorvaus ei yksinkertaisesti tunnu riittävän elämiseen? Tässä artikkelissa kerromme keinoja, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Budjetilla pääset alkuun

Luomalla budjetin saat paremman kuvan taloustilanteestasi, kun näet, kuinka paljon tuloja tilillesi tulee sisään ja mitä kuluja voisit mahdollisesti karsia. Esimerkiksi suositussa ja yksinkertaisessa 80-20-mallissa tuloista säästetään joka kuukausi 20 prosenttia, kun taas loput 80 % käytetään asumiskuluihin, laskujen maksamiseen ynnä muuhun. Säästettävä summa on hyvä laittaa erillisille tilille, jos mahdollista, jotta sitä ei tule vahingossakaan käytettyä. On myös hyvä luoda jokin inspiroiva tavoite, joka motivoi säästämisen tuntuessa uuvuttavalta. Kenties haaveilet lomamatkasta etelän auringossa, tai omasta autosta?

Karsi ei-välttämättömiä kuluja

Käy läpi viimeisten kahden tai kolmen kuukauden tilitapahtumasi tiliotteestasi ja katso, mihin rahasi ovat menneet. Onko vaatekauppoihin tullut kulutettua pahimmassa tapauksessa jopa useita satoja euroja? Meillä on usein vaatekaapissamme yhä käyttökelpoisia vaatteita, joita yhdistelemällä eri asukokonaisuuksiin ja mahdollisesti hieman tuunaamalla voimme jatkaa niiden käyttöaikaa.

Moni tulee myös enemmän tai vähemmän epähuomiossa vinguttaneeksi luottokorttia elinkustannuksiin. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että luottokorttia käytetään vain hätätilanteisiin ja mahdollisimman pitkälle yritetään maksaa elinkustannukset niillä rahavaroilla, jotka ovat tavallisella käyttötilillä.

Pyöräile autolla ajamisen sijaan ja käytä joukkoliikennettä aina kun mahdollista. Bensiinin hinta on ollut viime aikoina nousussa, eli jättämällä auton pihaan säästät kustannuksissa ja pyöräilemällä saat myös kohotettua kuntoa.

Kilpailuta lainat ja liittymät

Jokaisella meistä on tietenkin tiettyjä välttämättömiä kuluja, joista ei voi karsia. Sähköä tarvitaan lämmitykseen ja valaistukseen ja puhelinta asioiden hoitamiseen ja yhteydenpitoon. Moni tulee kuitenkin käyttäneeksi samoja vanhoja liittymiä vuosi toisensa jälkeen, eikä tule ajatelleeksi, että vaihtamalla toiseen palveluntarjoajaan, saattaa vuositasolla tehdä suuria säästöjä. Esimerkiksi sähkösopimuksen voit kilpailuttaa Energiaviraston sivulla.

Tarkastele myös kriittisesti vakuutuksiasi, nettiliittymääsi tai puhelinliittymääsi ja tutki eri yhtiöiden tarjouksia. Tosiasia on, että näitä palveluja tarjoavien yritysten välillä on kova kilpailu, joten saatat saada sekä säästöä, että omiin tarpeisiisi sopivampaa palvelua joltakin uudelta yritykseltä. Käy läpi myös lainasi ja jos sinulla on lainaa, kilpailuta sekin. Saatat saada paremman koron ja paremmat ehdot muualta!

Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi ja puhelin- ja nettiliittymäsi voit saada edullisemman tarjouksen toisesta yhtiöstä. Samoin lainat kannattaa kilpailuttaa, sillä voit saada lainallesi paremmat ehdot ja matalamman koron.

Arjen säästövinkkejä

Myös arjessa voi tehdä elämään pieniä muutoksia, joilla saattaa olla pitkällä tähtäimellä suuret vaikutukset. Voit vaikuttaa elinkuluihisi muokkaamalla ostoskorisi sisältöä sekä kulutustottumuksiasi esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Tee isompia annoksia ruokaa kerralla ja pakasta osa. Tällöin ei tule ostettua uupuneena kotiin töistä raahautuessa pikaruokaa jääkaapin ammottaessa tyhjyyttään.
  • Tee kauppalappu ennen ruokakauppaan menoa, jotta et tee heräteostoksia, jotka voivat tulla kalliiksi.
  • Älä mene kauppaan nälkäisenä, saatat ostaa kalliita mikrolla lämmitettäviä eineksiä sen sijaan, että tekisit ruoan itse.
  • Metsästä kaupassa punalaputettuja ja tarjouksessa olevia tuotteita. Parasta ennen-leimalla olevaa tuotetta voi käyttää vielä jonkin aikaa tuotteeseen painettua päivämäärää kauemmin.
  • Vertaile pienellä präntillä olevia kilohintoja. Joskus tuote, joka vaikuttaa ensi alkuun olevan halpa, onkin viime kädessä toista tuotetta kalliimpi, koska se maksaa kilohinnaltaan enemmän.
  • Laske talvisin huoneen lämpötilaa asteella ja laske lämpötilaa silloin, kun kukaan perheestä ei ole kotona. Voit säästää lämmityskuluissa jopa 5 % vuodessa.
  • Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä.
  • Suihkussa ollessasi sulje vesihana pestessäsi hiuksiasi shampoolla, ja vältä pitkiä suihkuja.

Pitkällä tähtäimellä jokainen käyttämättä jäänyt euro kerryttää säästöjä, ja motivoi jatkamaan. Myös pienistä tuloista säästäminen kannattaa. Jos kuukaudessa saa säästettyä esimerkiksi 20 euroa, on se vuositasolla 240 euroa. Tämä saattaa tuntua vähäiseltä, mutta kun kerran on aloittanut, voi onnistumisesta inspiroituneena kuukausittaista säästötavoitetta nostaa.

Tekemällä pieniä muutoksia arjessa voi pitkällä tähtäimellä tehdä säästöjä. Esimerkiksi laskemalla huoneen lämpötilaa yhdellä asteella voi säästää lämmityskuluissa jopa 5 % vuodessa.
Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Kuinka säästää rahaa pienistä puroista