Kuinka Apple Payta ja Google Payta käytetään shoppaillessa?

Ostaminen, myyminen ja maksaminen käy nykyään vuosi vuodelta helpommaksi ja nopeammaksi, aivan samalla tavalla kuin lainan hakeminenkin. Erilaisia maksupalveluita ja niihin liittyviä sovelluksia on tullut tarjolle paljon ja monille niiden toiminta on epäselvää. Toiminnan opettelu ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa ja kun se kynnys on ylitetty, helpottuu maksaminen hyvin paljon. Tässä artikkelissa neuvomme, kuinka Apple Payta ja Google Payta käytetään shoppaillessa.

Apple Pay

Apple Pay on teknologiayhtiö Applen kehittämä maksupalvelu. Apple Pay -sovellusta apuna käyttäen, käyttäjä voi tehdä luottokorttimaksuja ja välttyy erilliseltä PIN-koodin toistuvalta näpyttelyltä, joka tietenkin tekee asiasta myös turvallisempaa, koska salakatsojilla ei ole mitään katsottavaa. Apple Pay käyttää PIN-koodin sijaan esimerkiksi sormenjälkitunnistautumista. Luottokortti yhdistetään Apple Payhin, jonka jälkeen Apple Pay toimii sitä tukevissa paikoissa kyseisen luottokortin ”edustajana”.

Apple Pay otettiin ensimmäisenä käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 2013 ja vuonna 2021 se on levinnyt jo yli 20 maahan, mukaan lukien Suomeen. Onkin helppo uskoa, että lähivuosina leviäminen jatkuu entisestään ja jossain vaiheessa Apple Pay on aidosti globaali maksutapa.

Apple Payta voi käyttää kaikilla moderneilla Applen laitteilla, kuten iPhone 6:lla ja sitä uudemmilla puhelimilla, uusilla Applen tableteilla ja Applen tietokoneilla.

Hyödyt

Apple Paylla maksaminen on huomattavasti nopeampaa, kuin verkko-ostosten tekeminen perinteisellä tavalla, jossa käyttäjä joutuu erikseen syöttämään luottokorttinsa tiedot tai käyttämään verkkopankkinsa tunnuksia avainlukuineen. Näppäimistöllä tämä täyttäminen käy nopeasti, mutta mobiililaitteella  syöttämisessä menee monta minuuttia.

Apple Paylla maksaminen on huomattavasti turvallisempaa kuin perinteinen korttimaksaminen.

Apple Payta käyttäessä luottokorttia ei missään vaiheessa luovuteta kenellekään, joten huijausmahdollisuudet ovat pienempiä.

Tämän lisäksi Apple Pay käyttää kaksivaiheista tunnistautumismenetelmää, käyttäjä vahvistaa maksutapahtuman sormenjälkitunnistuksella tai kasvotunnistuksella. Halutessaan käyttäjä voi käyttää myös perinteisempää numerokoodia. Mikäli käyttäjä on valinnut sormenjälkitunnistuksen, ovat tilin rahat turvassa, vaikka laite katoaisi, sillä sormenjälkitunnistusta ei pysty väärentämään.

Kuinka Apple Paylla maksaminen käytännössä tapahtuu?

Apple Paylla maksaminen on äärimmäisen helppoa. Käyttäjä vie Apple Pay -sovelluksen sisältävän laitteen lähelle maksupäätettä pitäen samalla sormeaan sormenjälkitunnisteen kohdalla. Maksupääte ottaa yhteyden käyttäjän laitteeseen ja Apple Pay suorittaa halutun maksun. Koko maksutapahtuma vie vain muutaman sekunnin.

Google Pay

Google Pay on teknologiayhtiö Googelen kehittämä maksupalvelu. Käyttämällä Google Pay -sovellusta, voi käyttäjä tehdä luottokorttimaksuja kätevästi Android-laitettaan käyttämällä ilman, että hänen tarvitsee toistuvasti näpytellä PIN-koodiaan. Tämä tekee käytöstä myös turvallisempaa kuin fyysisen luottokortin käytöstä, sillä yleisin tapa tunnistautua Google Payta käyttäen on sormenjäljet, joita ei voi kopioida. Olan yli kurkkimisesta ei siis ole hyötyä samalla tapaa kuin esimerkiksi luottokorttia käyttäessä. Käyttäjän luottokortti yhdistetään Google Pay -sovellukseen, jonka jälkeen käyttäjä voi käyttää Google Payta korvikkeena.

Google Pay syntyi vuonna 2018, kun Android Payn ja Google Walletin ominaisuudet yhdistettiin Google Pay -sovellukseksi. Sen edeltäjä Android Pay esiteltiin vuonna 2015. Vuoden 2021 alussa Google Pay on käytössä yli 40 maassa ja leviäminen jatkuu koko ajan. Viimeisen vuoden aikaan 10 uutta maata otti Google Payn käyttöönsä.

Google Payta voi käyttää kaikilla moderneilla Android-laitteilla, tällaisia ovat laitteet, joiden käyttöjärjestelmänä on Android Lollipop 5.0 tai uudempi. Kaupoissa maksamista varten laitteessa täytyy olla myös NFC-ominaisuus (Near Field Communication), jotta yhteys maksupäätteeseen onnistuu.

Hyödyt

Verkko-ostoksia tehdessä Google Paylla on maksaminen selvästi nopeampaa, kuin perinteinen tapa, jossa käyttäjä joutuu erikseen syöttämään luottokorttinsa tiedot järjestelmään tai käyttämään verkkopankkinsa tunnuksia. Varsinkin mobiililaitteella useamman kentän täyttämisessä saattaa mennä hyvinkin kauan aikaa, varsinkin tottumattomalta.

Google Paylla maksaminen on kaupassa puolestaan paljon turvallisempaa kuin kortilla maksaminen, sillä käyttäessä Google Payta käyttäessä luottokorttia ei tarvitse antaa myyjäosapuolelle, joten huijausmahdollisuudet esimerkiksi tietoja kopioimalla ovat huoomattavasti pienempiä.

Kuten jo aiemmin mainittiin Google Pay on myös turvallinen järjestelmä, sillä tunnistusmenetelmänä käytetään sormenjälkiä. Näin ollen tunnusluvun urkkiminen ei ole mahdollista ja tietojen pääseminen vääriin käsiin ei onnistu. Tämän lisäksi laitteen katoaminen ei tarkoita luottokortin tietojen joutumista vääriin käsiin, sillä sormenjälkitunnistautuminen estää laitteen käsittelyn.

Kuinka Google Paylla maksaminen käytännössä tapahtuu?

Maksaminen Google Pay -sovellusta käyttäen on hyvin helppoa. Käyttäjä vie Google Payta tukevan laitteensa (jossa on NFC-ominaisuus) lähelle maksupäätettä, jolloin maksupääte ottaa yhteyden käyttäjän laitteeseen. Tämän lisäksi käyttäjän täytyy ainoastaan pitää sormeaan sormenjälkitunnisteen kohdalla ja Google Pay suorittaa sovitun maksun.  Maksutapahtuma vie aikaa vain joitakin sekunteja.

Yhteenveto

Kuten artikkelista voimme lukea, Apple Pay ja Google Pay ovat hyvin saman kaltaisia sovelluksia ja molemmat teknologiajätit ovat kehittäneet laitteilleen mainion maksupalvelujärjestelmän, jota on sekä helppoa, että turvallista käyttää. On hyvin todennäköistä, että jo lähivuosien aikana mahdollisuus käyttää näitä sovelluksia maksamiseen tulee saataville entistä useammassa maassa ja joidenkin vuosien päästä tuki Apple Paylle ja Google Paylle on jo oletus yhtään suuremmissa liikkeissä.

author
Kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.