Koska lainaa kannattaa maksaa etukäteen?

Koska lainaa kannattaa maksaa etukäteen?

Lainaa otettaessa sovitaan muiden ehtojen lisäksi lainan takaisinmaksuaikataulusta. Takaisinmaksuehtoja on useimmiten mahdollista neuvotella uudelleen, ja tietyissä tilanteissa myös maksuvapaat kuukaudet tulevat kyseeseen. Harva miettii lainaa hakiessa, että haluaisi maksaa summan takaisin etuajassa, mutta lain puitteissa tämäkin on toki mahdollista.

Lain mukaan lainan voi maksaa takaisin etuajassa

On olemassa poikkeuksellisen edullisia lainatyyppejä, kuten opintolaina, jolloin lainan etukäteinen takaisinmaksu ei ole pääsääntöisesti kannatettava ajatus.

Lainan voi lain mukaan maksaa takaisin etuajassa, vaikka tästä ei lainaehdoissa erikseen mainittaisi. Aiottua nopeampi takaisinmaksu säästää lainakuluissa, tilinhoitomaksuissa sekä koroissa.

Tuolloin taloudellinen tilanne lisäksi niin ikään nollaantuu, jolloin voi halutessaan hakea ja saada mutkattomammin lainaa toiseen tarkoitukseen. Luotonmyöntäjällä on kuitenkin oikeus hakea korvausta, mikäli luotto maksetaan ennenaikaisesti takaisin aikana, jota koskee kiinteä lainakorko.

Jos taskunpohjalla on ylimääräistä rahaa tai esimerkiksi veronpalautuksille ei löydy akuuttia käyttötarkoitusta, voi lainan ylimääräinen lyhentäminen tai jopa koko lainan takaisinmaksu kertalaakista olla kaikin puolin kannatettava ajatus. Tämä pätee etenkin koroiltaan korkeampiin lainatyyppeihin, kuten kulutusluottoihin.

Lainan etukäteinen takaisinmaksu on ongelma, jolla vain harvan tarvitsee vaivata päätään. Valtaosa maksaa lainan sovitussa aikataulussa.

Yhdistelmälaina tarjoaa tilaisuuden lainojen takaisinmaksuun

Mikäli velallisella on useita pikkulainoja, voi lainojen yhdistäminen olla varteenotettava ratkaisu. Tuolloin uudella lainalla kuitataan pienemmät lainat, ja hoidettavaksi jää ainoastaan yksi, kerran kuukaudessa lyhennettävä lainasumma.

Tämä tuo parhaassa tapauksessa jopa usemman satasen verran säästöä korko- ja lainanhoitokustannuksiin.

Yhdistelmälainan merkittäviin etuihin lukeutuu lisäksi se, ettei varsinainen lainasumma kasva uuden lainan myötä, mutta lainoihin liittyvät kulut pienenevät merkittävästi. Myös yksi, esimerkiksi suoraveloitukseen laitettava lyhennyssumma on kätevä ratkaisu. 

Ensimmäinen askel sen selvittämiseksi, olisiko yhdistelmälaina omassa tapauksessa harkitsemisen arvoinen ratkaisu, on pienempiin lainoihin liittyvien kustannusten ja kokonaislainasumman laskeminen. Tämän jälkeen vuorossa on lainahakemuksen täyttäminen sellaiselle lainasummalle, joka kattaisi kaikki entiset lainat.

Viimeistään vuorokauden kuluessa saapuvan lainatarjouksen tutkimisen jälkeen vuorossa on kulujen vertailu. Mikäli uusi tarjous osoittautuu edullisemmaksi vaihtoehdoksi, kannattaa tarjoukseen tarttua vanhojen velkojen kuittaamiseksi. 

Koska lainaa kannattaa maksaa etukäteen?

Älä murehdi etukäteismaksuja – tärkeintä on maksaa lainanlyhennykset ajallaan

Lainavapaa elämä on tietenkin monella tapaa tavoittelemisen arvoinen tilanne, mutta totuus on se, että yli puolella suomalaisista kotitalouksista on velkaa. Tärkeintä on suoriutua lyhennyseristä asianmukaisella tavalla, laaditun maksusuunnitelman mukaisesti. 

Mikäli takaisinmaksu jossakin kuussa osoittautuu poikkeuksellisesti hankalaksi, kannattaa ottaa yhteyttä lainanmyöntäjään sen selvittämiseksi, onko lyhennyksen eräpäivää kenties mahdollista muuttaa. Kyseeseen voi tulla tietyissä tapauksissa myös lyhennysvapaa jakso.

Lyhennykseen liittyvistä seikoista sovitaan lainaehdoissa, joten niihin kannattaa perehtyä huolellisesti jo ennen lainatarjouksen hyväksymistä. Elämäntilanteissa tapahtuu toisinaan yllättäviä muutoksia, jolloin taloudellinen tilanne menee kertaheitolla uusiksi esimerkiksi työttömyyden tai sairauden myötä. Toisaalta tilanne voi keikahtaa myös toiseen suuntaan: uuden työpaikan myötä käytettävissä olevat kuukausitulot voivat nousta huomattavasti, jolloin lainan lyhennyserän korotus voi tulla kyseeseen. 

Mikäli taloudellinen tilanne muuttuu tavalla tai toisella siten, että sillä on merkitystä lainan takaisinmaksun kannalta, voi asiasta keskustella luotonmyöntäjän kanssa. Ajatus yhteydenotosta saattaa tuntua raskaalta ja uuvuttavalta, mutta luuriin kannattaa tarttua tarmokkaasti. Suuremmilla lyhennyserillä lainan maksuaika lyhenee, mikä vaikuttaa puolestaan suotuisasti lainakuluihin ja korkoihin.

author
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.