Kohtuullisella budjetilla talvilomaan 2023

Kohtuullisella budjetilla talvilomaan 2023

Vaikka et pystyisi matkustamaan talvilomalle, voit silti tehdä tämän vuoden lomasta miellyttävän ja ikimuistoisen noudattamalla kertomiamme helppoja ja edullisia ehdotuksia.  

Talvilomalla saa varmasti kulumaan rahaa, jos matkustaa esimerkiksi Lapin hulppeisiin laskettelukeskuksiin eteläisestä Suomesta. Aina ei ole kuitenkaan pakko matkustaa Lappiin asti eikä majoituspaikan tarvitse olla hotelli. Tästä huolimatta matkustaminen ja loman aikana syntyvät kulut voivat nousta korkeiksi perheissä, joissa ei ole liiemmin ylimääräistä rahaa kulutettavaksi asti. 

Entäs sitten, jos säästöjä ei lomaa varten ole

Jos perheellä ei ole säästössä tarpeeksi talvilomaa varten, kannattaa pohtia onnistuisivatko seuraavat keinot tarvittavien kulujen keräämiseen: 

  • käyttämättä jääneiden tavaroiden myynti kirpputoreilla, verkkosivustoilla tai sosiaalisen median kanavilla 
  • nopeiden lisätöiden hankkiminen esimerkiksi Treamer-sovelluksen avulla, 
  • vakuudettomat kulutusluotot, joita voidaan esimerkiksi  lainaa-helposti.fi -sivuston avulla vertailla, voivat olla myös vaihtoehtoina. 

Henkilökohtaista lainaa ei kuitenkaan kannata ottaa, ellet tiedä, miten aiot maksaa kuukausittaiset maksut. Eri tarjousten vertailu voi auttaa sinua löytämään tarpeisiisi parhaiten sopivan koron ja maksuehdot. Kannattaa myös muistaa, että on mahdollista saada lainaa pienemmälle summalle, jonka pystyy varmasti maksamaan takaisin.   

Jos tämän vuoden talvilomalle säästäminen ei enää onnistu, kannattaa miettiä jo nyt ensi vuoden talvilomaa. Budjetointi lomalle säästämistä varten on kätevää Lainaa-helposti -sivuston laskurin avulla ja sitä voidaan käyttää muutenkin talouden tasapainottamiseen. Kuten sivusto kertoo, jättää moni suomalainen kotitalous tulot ja menot laskematta kuukausittain. Budjetointi on tällä laskurilla varsin helppoa. Ja laatimalla budjetin budjettilaskurilla saat helposti selville, mihin taloutenne rahat kuluvat kuukausittain. Oheisessa taulukossa esitellään matkakuluja, jotka ilmoitetaan budjettilaskuriin. 

Matkakulut
Autolaina/leasingkuukausittain/kvartaaleittain/vuosittain
Polttoainekuukausittain/kvartaaleittain/vuosittain
Korjaukset/ylläpito
Julkinen liikenne kuukausittain/kvartaaleittain/vuosittain
Muut kulutkuukausittain/kvartaaleittain/vuosittain

Hiihtäminen ja luisteleminen on ilmaista tai edullista tekemistä talvilomalla

Rahaa ei kuitenkaan ja välttämättä tarvita paljonkaan Suomessa talvilomalla, jos matkat ja majoitus on hoidettu. Tässä kerromme muutamia ehdotuksia mukavalle tekemiselle.  

Hiihtäminen on halpa laji, jos sukset löytyvät jo omasta takaa. Se voi olla myös hauskaa, vaikka koululiikunta on saattanut varsinkin perheen vanhemmille tuoda traumoja. Sen sijaan, että lähdet hiihtämään perheesi kanssa veren maku suussa, lähde talvilomalla porukan kanssa leppoisalle hiihtoretkelle kuntien ylläpitämille laduille ja ota rauhallisesti. Myös luistelu voi olla hauskaa. Niin ikään luistelukenttiä ylläpitävät kunnat ja kaupungit, eikä niihin ole pääsymaksua. Luisteluun sopivat kentät löytyvät usein urheilukenttien läheisyydestä. 

Hiihtäminen ja luisteleminen on ilmaista tai edullista tekemistä talvilomalla

Retkiluistelu on viime vuosina suosiotaan nostanut laji, ja se on epäilemättä paras tapa arvostaa talvista suomalaista maisemaa ja kaikkea, mitä sillä on tarjottavanaan, erityisesti vesistöjen osalta. Retkiluistelukausi jatkuu melko lähelle toukokuun loppua. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sitä harrastavien luistelijoiden määrä on lähes nelinkertaistunut.

Retkiluistelu on sellaista toimintaa, johon voi osallistua käytännössä kuka tahansa. Samalla tavalla kuin juoksu ei rasita niveliä, ei myöskään tämä aktiviteetti näin tee. Luonnonjäällä luistellessa on tärkeää asettaa etusijalle sekä turvallisuus että hyvät varusteet.

Leppoista tekemistä talvisessa säässä ilman suurta budjettia

Talvella nuotion tekemisestä on enemmän iloa, jos otat mukaan herkkuja, kuten makkaroita ja vaahtokarkkeja, joita voi paistaa tai paahtaa nuotion liekkien yllä. Rapsakassa kelissä juomat, kuten kuuma kaakao ja leivonnaiset, maistuvat erityisen hyviltä.

Voit hyödyntää ilmaisia palveluja talviloman aikana vierailemalla esimerkiksi kirjastoissa ja monissa tapauksissa museoissa. Yleiset kirjastot järjestävät talvilomien aikana usein mukaansatempaavia tapahtumia, kuten satutunteja ja muita jännittäviä aktiviteetteja, joihin lapset ja perheet voivat osallistua yhdessä.

Aina ei tarvitse olla menemässä päätä pahkaa eri paikkoihin, jotta voisi nauttia lomasta. Talviloma on myös rentoutumisen aikaa, ja mikä olisikaan parempi tapa toteuttaa se kuin katsomalla elokuvia kohtuuhintaisten suoratoistopalvelujen kautta perheen ja ystävien kanssa? Iltaa television ääressä voi tehdä mukavammaksi myös valmistamalla yhdessä herkullisen aterian. 

Katsasta kaupunkien ja kuntien kulttuuri-, vapaa-aika- ja nuorisotoiminnan tarjonta

Kunnat ja kaupungit sekä seurakunnat järjestävät loma-aikoina paljon maksutonta tai kohtuuhintaista tekemistä. Näistä löytyy yleensä tietoa kuntien omilta sivuilta tai sitten paikallislehdistä, kuten tässä Uusimaa-lehden esimerkissä kerrotaan Porvoon tarjonnasta, johon kuuluu mm. elokuvanäytöksiä ja liikuntaleirejä. 

Tärppejä ympäri Suomea talvilomalle 2023:

Pori: Kansainvälisenä matkailuoppaan päivänä 21.2.2023 opaskurssilaiset ja oppaat ovat opastamassa kävijöitä maksutta kello 17.30-19 Porin keskustan eri kohteissa.

Keuruu: Kaikkien lasten talvitapahtuma Lasten Laturetki järjestetään 4.3.23 Kurkisaaren Perhepuistossa, jonne hiihtotaitoiset ohjataan satuhahmojen vetämänä Keuruun kaupunginkirjaston rannasta. 
 
Naantali: Avoin palloilu Maijamäen liikuntahallissa 22.2. klo 9-12. Maksutonta ja valvottua toimintaa, johon ei tarvita ilmoittautumista.
Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Kohtuullisella budjetilla talvilomaan 2023