Kesämökin ostajan muistilista – muista nämä vinkit

Kesä tekee tuloaan jo kovaa vauhtia, mutta se, millainen suvi on matkailun suhteen tänä vuonna luvassa, on vielä pandemian varjossa epävarmaa. Moni haaveilee rokotusaikataulun selkeydyttyä ulkomaanmatkasta, mutta samalla suuri joukko on havahtunut myös lähimatkailun monipuolisuuteen ja kätevyyteen, ekologisuudesta puhumattakaan. Ajatus omasta kesämökistä pyörii jälleen kevätpörriäisen lailla useamman kuin yhden suomalaisen korvan juuressa, mutta millaisia seikkoja mökkikaupoille suunnatessa täytyy huomioida?

Mökin käyttötarkoitus ja varustelutaso

Mökille tullaan ensisijaisesti rentoutumaan ja irtautumaan arjen ympyröistä, mutta lisäksi sille voidaan asettaa erilaisia käyttötarkoitukseen liittyviä ehtoja ja vaatimuksia. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä on se, tuleeko mökin olla talviasuttava vai hankitaanko se ainoastaan kesäkäyttöön. 

Sähköt, juokseva vesi ja sisävessa alkavat lukeutua nykypäivänä kesämökin perusvaatimuksiin. Toisaalta ulkohuussilla ja kaasujääkaapilla on edelleen oma kannattajakuntansa. 

Etenkin lapsiperheen kohdalla kaupungista tutut mukavuudet helpottavat kuitenkin mökkeilyä huomattavasti.

Myös astianpesukone, induktioliesi, ilmalämpöpumppu ja pesutorni ovat löytäneet tiensä monelle mökille.

Hinta

Mökin käyttötarkoitus antaa vääjäämättä osviittaa siitä, mihin hintahaarukkaan mökki sijoittuu. Etenkin pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä loma-asunnot ovat syrjäseudulla sijaitsevia kesämökkejä hintavampia. Rantamökit ovat luonnollisesti arvokkaampia, mutta oma rantaviiva lisää viihtyvyyttä huomattavasti. 

Rantamökit menivät viime vuonna kuin kuumille kiville, sillä niiden menekki kasvoi Maanmittauslaitoksen mukaan vuonna 2020 peräti 41 prosenttia. Uudellamaalla sijaitsevien rantamökkien hinnat pyörivät keskimäärin 173 000 euron tuntumassa.

Mökin hankintahintaan vaikuttaa myös palveluiden läheisyys. Jos kiinteistö sijaitsee taajama-alueen tai palveluiden, kuten kaupan lähettyvillä, näkyy tämä myös hinnassa. Toisaalta viihtyvyyttä lisää huomattavasti se, kun jokainen pieni ostosreissu ei edellytä kilometrien köröttelyä. 

Taloudelliset realiteetit ovat tietenkin keskeisessä asemassa myös loma-asuntoa hankittaessa. Jos projektia varten on valmistauduttu säästämällä, on pesämuna valmiina ja lainan saanti helpompaa. 

Koko

Kenen käyttöön mökki on ensisijaisesti tarkoitettu? Onko siellä aikomuksena viettää aikaa etupäässä vain oman perheen kesken, vai onko tarkoituksena majoittaa useamman kerran kesässä myös suurempia seurueita? 

Mikäli perheessä on pieniä lapsia, jotka nukkuvat vielä toistaiseksi vanhempiensa kanssa samassa huoneessa, kannattaa mökkiä ostettaessa ennakoida muutama vuosi eteenpäin ja huomioida lasten jatkossa tarvitsema oma makuusoppi. 

Vanhempien lasten kohdalla erillinen aitta on paras ratkaisu, jotta teini-ikäiset saavat mökillä ollessaan tarvitsemaansa omaa rauhaa. Aitta toimii näppärästi myös vieraiden majoitustilana.

Jos myynti-ilmoituksesta bongattu kesäparatiisi on haettua pienempi, mutta vastaa muutoin asetettuja kriteerejä, kannattaa tilaisuuteen tarttua, mikäli hinta on kohdallaan ja tontilla on jäljellä olevaa rakennusoikeutta joko suurempaa mökkiä tai lisärakennusta silmällä pitäen.

Etäisyys kotoa

Mitä lähempänä kotoa mökki sijaitsee, sitä kätevämpi siellä on piipahtaa vaikkapa saunomassa keskellä viikkoa. Jos mökille täytyy körötellä useampi tunti, harvenevat käyntikerrat vääjäämättä. 

Koronakriisin myötä yleistyneiden etätöiden myötä moni on naputellut kuluneen vuoden aikana kannettavaa tietokonettaan järvi- tai merimaisemassa silmiään lepuuttaen. Luonnon keskellä keskittymiskyky ja unenlaatu kohenevat, mikä vaikuttaa myönteisesti luovuuteen, tuottavuuteen ja työtehokkuuteen – aivan huomaamatta.
Kesäasunto on pitkän tähtäimen sijoitus, jota hankkiessa kannattaa huomioida myös muuttuvat elämäntilanteet. Voisiko mökille muuttaa esimerkiksi pysyvämmin eläkkeelle jäännin jälkeen? Moiset seikat saattavat tuntua lainaa haettaessa tai kauppakirjojen laadintahetkellä kaukaisilta, mutta vuodet vierivät yllättävän nopeasti.

author
Kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.