Joulu teki jälleen noin 500 euron loven suomalaisten lompakoihin

Jouluun liittyy monenlaisia paineita ja odotuksia. Harvassa suomalaiskodissa jouluvalmistelut sujuvat mainosten antamaan tapaan ainoastaan leppoisasti, hymyssä suin. Koronan myötä joulu 2020 oli monelle tavallisesta poikkeava: esimerkiksi joulupöytään kokoonnuttiin kenties huomattavasti totuttua pienemmällä kokoonpanolla. Jotkut asiat pysyvät kuitenkin ennallaan, sillä jouluvalmisteluihin upposi lähes tavanomainen summa rahaa myös poikkeusjouluna.

Lapsiperheen joulu nielee odotetusti enemmän rahaa

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn perusteella suomalaiset valmistautuivat koronajouluun edellisvuotta vastaavalla, jopa aavistuksen reilummalla budjetilla. Keskimäärin lapsiperheen joulumenot merkitsivät jouluna 2020 noin 640 euron menoerää.

Lapsettomien joulubudjetti oli puolestaan noin 410 euroa. Keskimäärin jouluun oli syys-lokakuussa toteutetun kyselyn mukaan aikomuksena törsätä noin 470 euroa. Vaikka korona on kiristänyt monessa kotitaloudessa taloutta, aiottiin jouluun valmistautua 10 euroa edellisvuotta suuremmalla budjetilla. Vuonna 2019 toteutetussa kyselyssä jouluun varauduttiin nimittäin keskimäärin 460 eurolla.

Korona näkyi joululahjaostoksilla nettikauppojen ja supermarkettien suosimisena. Vertailun vuoksi todettakoon, että kun edellisjouluna lahjoja hankki netistä 34 prosenttia kyselyyn vastanneista, oli lukema kohonnut vuonna 2020 jo 42 prosenttiin.

Jouluostoksia toteutettiin tänäkin vuonna veronpalautusrahoilla, vaikka vuoden 2018 jälkeen veronpalautuksia onkin maksettu porrastetusti jo heinäkuusta lähtien. Lainaa joululahjoja varten ottaa melko harva, mutta osamaksua käytetään etenkin arvokkaampien joululahjojen hankinnassa.

Joulun suosituimmat paketit vaihtelevat vuodesta toiseen – kestohitit pitävät pintansa

Muutama joulu takaperin kuusen alle aseteltiin monissa kodeissa piikkimattoa. Perinteisesti paketteihin kääräistään kirjoja, tuoksuja ja yöasuja. Arvokkaimpiin lahjoihin lukeutuvat puolestaan pelikonsolit, puhelimet ja muu viihde-elektroniikka. Myös matkat ovat olleet viime vuosina suosittuja, mutta koronan vaikutukset näkyvät edelleen ulkomaanpyrähdysten suunnittelussa.

Koronan myötä kotona on vietetty aiempaa jopa huomattavasti totuttua enemmän aikaa, ja joulun 2020 hittilahjojen joukossa on muun muassa robotti-imuri. Valtaosa vuoden 2020 joululahjoista sijoittui Hintaopas-hintavertailupalvelun mukaan hinnaltaan 50–100 euron välimaastoon. Seuraavaksi suosituin hintakategoria oli 101–200 euroa.

Mikäli vaikkapa omaa jälkikasvuaan tai mielitiettyään haluaa muistaa hieman arvokkaammalla lahjalla, mutta talous ei anna millään myöten, on tarjolla vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja. Jos ajatus lahjansaajan onnesta on etusijalla, voi esimerkiksi netistä haettavasta pikalainasta olla tuolloin apua.

Joululahjojen takia ei kannata kuitenkaan suotta velkaannuttaa itseään. Kukapa muistelisi jälkeenpäin kaiholla nimenomaan lahjoja? Joulussa tärkeintä on tunnelman lisäksi valot, kynttilät, sauna ja ruoka. Kiireetöntä yhdessäoloa on arjessa valitettavan vähän, ja joulun aikaan siihen on ikään kuin pakollinen tilaisuus.

Joululahjoja myydään ja vaihdetaan ahkerasti välipäivinä – huti- ja tuplalahjat saavat kyytiä

Kukapa ei muistaisi vähintään yhtä joulua, jolloin paketista on paljastunut joko kaksi tismalleen samanlaista lahjaa tai vaihtoehtoisesti hankinta, joka ei ole yksinkertaisesti mieluisa tai sopivan kokoinen. Vaikka ajatus on lahjaa annettaessa tärkein, on etenkin kalliimman esineen kohdalla sääli, jos tuote jää heti saantihetkestään lähtien kaapin perukoille pölyttymään.

Aivan harvinaista joululahjan eteenpäin myyminen ei ole, sillä Tori.fi-sivuston käyttäjille suunnatussa kyselyssä peräti 36 prosenttia vastaajista ilmoitti myyvänsä saamiaan lahjoja eteenpäin. On kuitenkin muistettava, ettei kyselyn otanta anna luotettavaa kokonaiskuvaa joululahjojen kohtalosta, ja merkittävä osa suomalaisista säilyttää saamansa hutilahjan.

Palautettavien lahjojen joukkoon kuuluu perinteisesti etenkin leluja ja kirjoja, mikäli samaa tuotetta on saanut kaksin kappalein. Näin käy helposti etenkin joulumarkkinoille ilmestyneiden hittituotteiden kohdalla.

Joululahjan ei tarvitse tietenkään olla konkreettista materiaa. Aineettomat joululahjat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan huomattavasti. Yhdessäolon ja yhteisen tekemisen merkitys on korostunut monessa perheessä koronan myötä jo pelkästään olosuhteiden pakosta. Voikin ajatella, että pandemiasta on seurannut vääjäämättä jotakin hyvääkin.

author
Kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.