Eron jälkeen – talouden hallinta uudessa elämäntilanteessa

Perinteisessä elinkaariajattelussa avioliiton solmiminen ja perheen perustaminen ovat keskeisiä rajapyykkejä. Suomessa solmitaan vuosittain runsaat 22 000 avioliittoa, mutta toisaaalta noin 13 000 virallistettua parisuhdetta tulee joka vuosi tiensä päähän avioeron myötä. Ero on paitsi suuri tunteisiin liittyvä myllerrys myös merkittävästi arkeen ja taloudelliseen tilanteeseen vaikuttava muutos. Vaikka eropäätöstä kypsyttelisi pitkään, voi muuttunut rahatilanne tuoda yllättäviä haasteita arjesta selviytymiseen. 

Avioliiton suosio pitää pintansa muuttuvassa yhteiskunnassa

Avioliittoinstituutio on tilastojen perusteella menettänyt merkitystään viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta moni pariskunta astelee avioon tänäkin vuonna. Tilastokeskuksen äskettäin julkaisemien, vuotta 2020 koskevien väestönmuutostietojen mukaan suosituin avioitumiskuukausi oli viime vuonna elokuu, jolloin avioliiton solmi yhteensä 3 780 paria. Kokonaisuudessaan vuonna 2020 avioitui 22 082 pariskuntaa. 

Koronaepidemian vaikutus ei näkynyt juurikaan tilastoissa, sillä vuonna 2019 avioliittoja solmittiin vain niukasti enemmän, 22 296. Koronarajoitusten vuoksi varsinaiset hääjuhlat ovat olleet usein aiottua pienempiä, ja moni pariskunta on myös lykännyt häämatkaansa toivottavasti pian koittavia, koronavapaita aikoja silmällä pitäen.

Naimisiin entistä myöhemmin

Ensimmäisen avioliiton solmimisikä on noussut tasaista tahtia. Nykyisin naiset avioituvat Tilastokeskuksen mukaan ensimmäistä kertaa keskimäärin 32,6-vuotiaina ja miesten vastaava luku on puolestaan 34,7 vuotta. Samaa sukupuolta olevat pariskunnat solmivat avioliiton vanhempina, naiset keskimäärin 35,8-vuotiaina ja miehet 42,2-vuotiaina.

Avioliiton solmimisiän nousuun on vaikuttanut etenkin parisuhteiden ja perheinstituutioiden rakennemuutos. Nykyisin lapsista noin kolmasosa syntyy avioliiton ulkopuolella, lähinnä yhdessä asuville avopareille. Erilaisten perhemuotojen vakiintuminen ja naisten työssäkäynnin lisääntyminen on omalta osaltaan vaikuttanut avioliittoinstituution asteittaiseen murrokseen, vaikka etenkin lasten syntymä saa edelleenkin monen suomalaispariskunnan virallistamaan suhteensa. 

Avioeronneiden määrässä ei merkittävää muutosta

Vuonna 2020 karille karahti 13 478 avioliittoa. Vaikka erojen määrä suureni hieman jo toisena peräkkäisenä vuotena, on avioeronneiden määrä naimisissa olevien määrään suhteutettuna ollut varsin samalla tasolla jo yli kahden vuosikymmenen ajan: tuhatta naimisissa olevaa henkilöä kohden 13–14 eroa.

Liittojen päättymiseen on tietenkin yhtä monta syytä kuin on pariskuntia ja niiden osapuolia, mutta taloudellinen tilanne asettaa useimmille haasteita eron jälkeen. Etenkin asuinkustannusten, kuten lainan tai vuokran jakaminen toisen kanssa helpottaa taloudellista selviytymistä merkittävästi. 

Avioehtosopimus vaikuttaa omalta osaltaan siihen, millaiseksi taloudellinen tilanne muotoutuu mahdollisen eron koittaessa. Nykyisin avioehtosopimuksia rekisteröidään vuodessa noin 8 000.

Erilleen muutosta seuraavat kustannukset saattavat sysätä taloudelliseen ahdinkoon – lainaraha voi osoittautua pelastukseksi

Eron myötä kahteen eri talouteen jakautuminen tuo vääjäämättä mukanaan pakollisia kustannuksia. Vaikka kodin tarvikkeita ja huonekaluja jaettaisiin mahdollisimman tasaisesti molempien osapuolten kesken, tulee uuden, itsellisen elämän aloittamiselle hintaa. Mahdollisen takuuvuokran ohella sänky, ruokailuryhmä, sohva ja kodinkoneet, kuten pyykkikone ja televisio, ovat suurehkoja menoeriä uuteen asuntoon muutettaessa. 

Mikäli auto on välttämätön ostos esimerkiksi hieman syrjäisemmän asuinpaikan, lasten harrastusten tai työssäkäynnin kannalta, voi menopelin hankkia autolainalla. Erilaisten laina- ja rahoitusvaihtoehtojen huolellinen vertailu on suositeltavaa, sillä pienestä vaivannäöstä voi seurata jopa satojen eurojen säästö.

Vaikeuksien kautta voittoon –  elämä löytää uusiin uomiinsa

Mahdolliset taloushuolet ja murhe omasta pärjäämisestä syövät energiaa eron laaja-alaisemman ja perusteellisemman käsittelyn ohella. Mikäli erilleen muuttamisella on kiire, voi jopa yöunet vievä stressi takuuvuokran maksusta edellyttää lainan ottoa nopealla aikataululla.

Uuden arjen rakentaminen ei käy hetkessä. Suuresta elämänmuutoksesta voi kuitenkin seurata paljon hyvää, ja kasvattavan kokemuksen myötä asioita osaa tarkastella ja punnita uudenlaisesta perspektiivistä.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Eron jälkeen – talouden hallinta uudessa elämäntilanteessa