Eri mahdollisuuksia joulun rahoittamiseen – myy tavaroita, vietä säästöjoulu tai lainaa

Eri mahdollisuuksia joulun rahoittamiseen – myy tavaroita, vietä säästöjoulu tai lainaa

Jos otat lainaa kattamaan lomasi kustannukset, saatat velkaantua, joka voi harmittaa enemmän kuin ostamatta jääneet lahjat. On eri asia käyttää lainaa auttaakseen sinua  korjataksesi vuotavan katon kuin käyttää lainaa lähteäkseen lomalle tai tuhlatakseen liikaa lahjoihin. Onkin olemassa sanonta: “jos tarvitset lainaa lomaostoksia varten, kulutat liikaa.” 

Jos muistojen luominen tämän vuoden lomakauden aikana on sinulle tärkeää, sinun kannattaa miettiä, oletko halukas ja kykenevä maksamaan korkokuluja lainan juoksuaikana. Jos näin ei ole, etsi keinoja vähentää kuluja muilla tavoilla.  

Tarkasti vertailemalla lainakin voi olla yksi vaihtoehto rahoittamiseen. Voit vertailla eri lainavaihtoehtoja heti siihen tarkoitetun palvelun avulla ja löytää tarpeisiisi parhaiten sopivan lainavaihtoehdon. Lainaa-helposti.fi  -palvelun tavoitteena on luoda avoin ja rehellinen ympäristö verkossa otettujen lainojen hakemiselle. 

Black Fridayn kanssa samana päivänä vietetään myös Älä osta mitään -päivää. Päivän tarkoituksena kannustetaan vastuulliseen kuluttamiseen. Tarkoitus on myös saada kuluttajat pohtimaan kulutustapojaan ja kulutuksen vaikutusta ympäristöön. Päivä kannustaa myös kierrättämään ja korjaamaan tuotteita ja tavaroita, jotta uusia ei tarvitsisi ostaa.

Parhaat vinkit rahoittamiseen

Tarkista, pystytkö ansaitsemaan lisärahaa itse tai etsi tapoja rahoittaa ostos. Harkitse seuraavia mahdollisuuksia: 

  • Laita myyntiin tavaroita, joille sinulla ei ole käyttöä 

On hyvin mahdollista, että kotonasi on joitakin tavaroita, joita et enää käytä ja jotka voisit myydä Facebook Marketplacessa, Tori.fi:ssä tai Huuto.netissä. Jos näin on, sinun kannattaa harkita sitä. Vaikka myisitkin tavaroita vain 5 tai 10 euron kappalehintaan, saamasi kokonaissumma voi nousta nopeasti, ja voit laittaa ylimääräisen rahan joulun kulujen kattamiseen. 

  • Puhu säästämisestä perheellesi

Jos raha aiheuttaa sinulle stressiä tänä jouluna, ratkaisu voi olla niinkin helppo kuin puhua siitä. Sopikaa perheesi kanssa tänä vuonna hillitty joulu.  

Parhaat vinkit rahoittamiseen
  • Sivutyön etsiminen

Saattaa tuntua siltä, että kausityön tai sivutoimisen työn löytäminen vaatii enemmän vaivaa, mutta sinun kannattaa miettiä, onko se stressaavampaa kuin se, että joudut maksamaan yhtä joulua varten otetun henkilökohtaisen lainan korkoineen takaisin seuraavien kuukausien tai vuosien aikana. 

  • Pidä kirjaa ja seuraa kulutusta

Säästöbudjetin laatiminen on jokaisen säästövinkkiartikkelin yksi osa. Siksi meidän ei sitä tähän tarvitsekaan kirjoittaa, koska se on jo olennainen osa säästämistä. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun budjetti on laadittu? Seuraa kulutusta! Kulutuksen seuraaminen vähentää todennäköisyyttä, että ylität budjetin. Valitse itsellesi sopiva organisointitapa, kuten tietojen seuraaminen muistikirjaan, mobiilisovelluksen käyttäminen tai Excel-taulukon luominen tietokoneellasi. Jos pankkisi tarjoaa sinulle hälytyksiä, kun käyttötilisi saldo laskee tietyn rajan alapuolelle, sinun kannattaa tilata ne. Toinen vaihtoehto on ladata ilmainen sovellus, joka kokoaa kaikki pankki- ja luottokorttitietosi yhteen paikkaan ja helpottaa kaiken seuraamista.

  • Älä mene sekaisin joulua edeltävistä tarjouksista

Muista, että hyvä tarjous on hyvä tarjous vain silloin, jos olit jo suunnitellut ostavasi kyseisen tuotteen ennen kuin näit alennuksen. Tämä on tärkein yksittäinen asia, joka on pidettävä mielessä alennusten osalta. Black Fridayn (25. marraskuuta) ja Cyber Mondayn (28. marraskuuta) myyntien aikaan on tärkeää, että kuluttajat vastustavat impulsiivisten ostosten tekemistä. Tiesitkö muuten, että lukuisat Black Friday -alennukset ovat valealennuksia? Suomessa tehtiin viime vuonna vertailu 1. lokakuuta ja 23. marraskuuta välisenä aikana, jossa vertailtiin yli puolen miljoonan eri tuotteen hintoja. Tutkimus osoitti että tuotteiden hinnat nousivat ja laskivat yhteensä yli 70 000 kertaa, mikä on lähes joka seitsemäs tuote.

Budjetin laadinta koostuu seuraavista osa-alueista: kirjaa ylös menosi, kirjaa ylös tulosi, aseta realistinen tavoite sekä laske budjetti ja laadi yhteenveto.

Kun kaikki on jo kokeiltu

Jos olet edelleen sitä mieltä, että pieni henkilökohtainen laina on tällä hetkellä paras vaihtoehto, etsi laina, jonka todellinen vuosikorko on alhainen ja jossa ei ole lainanlyhennysmaksuja. Lainaa ehdottomasti pienin tarvittava summa, jotta voit välttää joutumasta suurempiin taloudellisiin vaikeuksiin. Vertaile lainoja eri lainanantajien välillä, niin tavallisten pankkien kuin rahoituslaitosten lainoja, vaikka se voi tuntuakin aikaa vievältä puuhalta. 

Valveutuneet kansalaiset ovat aloittaneet antamaan käytettyjä joululahjoja, sillä he haluavat kiinnittää huomiota kuluttamiseen ja ympäristövaikutuksiin. Käytetyistä lahjoista voi löytyä myös huomattavasti arvokkaampaa tavaraa, kuin mitä kauppojen hyllyjen kertakäyttötavarat voivat olla. Näin päästään myös samalla turhasta tavarasta eroon.
Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Eri mahdollisuuksia joulun rahoittamiseen – myy tavaroita, vietä säästöjoulu tai lainaa