Asuntosijoittamisen suosio kasvussa

Keskiluokkaiset tavoitteet, omakotitalo, farmari-Volvo ja kesämökki hankittuina? Taloudellinen tilanne mallillaan ja ylimääräistä rahaa säästössä? Osakkeet ja rahastot kiinnostavat, mutta globaalisti epävakaina aikoina asunto saattaa tuntua konkreettiselta ja turvallisemmalta sijoitukselta.

Asuntosijoittamisen voi aloittaa joko asunnon hankinnalla tai asuntorahaston kautta, joten sijoitusmuotoon pääsee tarvittaessa käsiksi myös ilman merkittävää alkupääomaa.

Suomessa noin 200 000 sijoitusasuntoa

Sijoitusasunnoista puhuttaessa suosituimpia ovat pienet, keskeisellä paikalla sijaitsevat asunnot. Asuntosijoittamisen suosio on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti, sillä Tilastokeskuksen yliaktuuri Otto Kanniston mukaan yksityishenkilöiden omistamien sijoitusasuntojen määrä on kasvanut reilussa vuosikymmenessä noin 77 prosenttia. 

Vuoden 2017 lopussa valtaosa tällaisista asunnoista, joita oli tutkimuksessa käytettyjen kriteerien mukaisesti noin 200 000, sijaitsi suurissa kaupungeissa: Helsingissä (32 000), Tampereella (16 000), Turussa (14 000), Oulussa (10 000) ja Jyväskylässä (8 000). 

Omistajien keski-ikä oli tutkimushetkellä 57 vuotta. Sijoitusasunnoista selvä enemmistö, peräti 86 prosenttia, on joko yksiöitä tai kaksioita. Tyypillisin sijoitusasunto on Helsingissä sijaitseva yksiö.

Tilastokeskuksen lokakuun loppua koskevien tietojen mukaan vanhojen osakeasuntojenhinnat nousivat pääkaupunkiseudulla syyskuussa 2020 edellisvuoteeen verrattuna keskimäärin 5,2 prosenttia. Muualla maassa hinnat laskivat puolestaan vajaalla prosentilla.

Vuokratuotossa merkittäviä alueellisia eroja

Sijoitusasuntoja havitellaan etenkin kasvukeskuksista, jotka ovat myös vilkkaita opiskelijakaupunkeja. Yksiöt ja pienet kaksiot ovat erityisen suosittuja. Siinä, kuinka tuottavaa asuntosijoittaminen on, ilmenee suuria, hieman yllättäviäkin alueellisia eroja. 

Suomen vuokranantajien yhdessä Pellervon taloustutkimuksen kanssa elokuussa 2020 julkaiseman tutkimuksen mukaan suurin vuokratuotto ennen veroja (7,7 prosenttia), on Kajaanissa ja Kouvolassa. 

Vuokratuotto on puolestaan pienintä Helsingissä, jossa lukema on 3,2 prosenttia. Toisaalta Helsingin kohdalla suhteessa pienempää vuokratuottoa kompensoi peräti 3,4 prosentin ennustettu arvonkehitys.

Väliaikaisvuokraukseen tarkoitetut asunnot

Koronaepidemian myötä etenkin keskeisellä paikalla sijaitsevat, lyhytkestoiseen väliaikaisvuokraukseen tarkoitetut, kalustetut asunnot, ovat aiheuttaneet omistajilleen päänvaivaa. 

Matkailun hiivuttua asuntojen vuokraustyyppiä on jouduttu pohtimaan uudelleen, ja aiemmin hyväksi havaitusta sijoitusmuodosta on voinut koitua kuluvan vuoden aikana talousvaikeuksia. Airbnb-asuntojen vuokratulot katsotaan suomalaisessa verolainsäädännössä veronalaiseksi pääomatuloksi

Mikäli asunnon on alun perin hankkinut nimenomaan väliaikaisvuokrausta silmällä pitäen, on edessä ollut vuoden 2020 aikana vääjäämättä strategian muutos. Sijoitusasuntojen kohdalla säästötavoite on yleensä pitkäaikainen, ja tarvittaessa asuntoon voi muuttaa jossakin vaiheessa itse, mutta muutaman kuukauden vuokratuoton menetys voi olla äkkiseltään kova isku.

Entäpä asuntorahastot?

Jos asuntosijoittaminen kiinnostaa, mutta oma elämäntilanne ei ole otollinen sijoitusasunnon hankinnalle, voi ratkaisu löytyä asuntorahastosta. Asuntorahaston kautta sijoittaminen ei edellytä merkittävää alkupääomaa, vaan tasaisen tuoton turvaavaan, pienen riskin sijoitusmuotoon pääsee käsiksi jo satasilla. 

Yksityisten asuntosijoittajien tapaan asuntorahastot sijoittavat keskeisillä paikoilla sijaitseviin pieniin asuntoihin. Rahastoa valitessa kannattaa olla kuitenkin tarkkana – tuottotavoitteissa ja hoitokuluissa voi esiintyä huomattavia eroja. Myöskään asuntorahastosijoittamiseen ei kannata toisin sanoen ryhtyä ilman huolellista vertailua.

author
Kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.