10 prosentin korkokatto sai jatkoa 30.9.2021 saakka

Heinäkuun alusta 2020 voimaan astunutta 10 prosentin korkokattoa on päätetty jatkaa syyskuun 2021 loppuun saakka. Koronaepidemian vaikutuksiin liittyvänä toimenpiteenä vakuudettomille kuluttajaluotoille asetettiin heinäkuussa 2020 aiemmin voimassa olleen 20 prosentin sijaan 10 prosentin korkokatto, jonka oli tarkoitus säilyä 31.12.2020 asti. Viime kesänä asetettu suoramarkkinointikielto on niin ikään näillä näkymin voimassa 30.9. asti.

Syyt korkokaton asettamiselle

Korkokaton tarkoituksena oli ennaltaehkäistä uusien maksuhäiriömerkintöjen syntyä ja sitä, etteivät maksuhäiriömerkintöjä saaneet joutuisi uuteen, kiskurikoroilla höystettyyn pikavippikierteeseen. Helppo, ilman luottotietoja annettava laina on nimittäin viimeinen oljenkorsi siinä vaiheessa, kun lainaa on muualta käytännössä mahdotonta saada.

Koronan myötä taloushuolet ja maksuvaikeudet tulivat ajankohtaisiksi myös monissa sellaisissa suomalaiskodeissa, jotka olivat aiemmin hoitaneet raha-asiansa ongelmitta. Tilanne on ollut erityisen hankala etenkin ravintola- ja matkailualalla sekä taide- ja tapahtuma-aloilla työskentelevien keskuudessa.

Osa koronarajoitusten koskettamista kotitalouksista pystyi kenties sinnittelemään useammankin kuukauden esimerkiksi puskurirahaston avulla, mutta perheet, joissa talousasiat olivat jo entuudestaan epävarmoissa kantimissa, ajautuivat koronan aiheuttamien poikkeusolosuhteiden seurauksena yhä ahtaammalle.

Korkokaton voimassaoloajaksi oli kaavailtu alun perin puolta vuotta, jotta henkilöt, joilla oli ainoastaan tilapäisiä maksuvaikeuksia esimerkiksi muuttuneen työtilanteen seurauksena, saisivat talouteensa elvyttävää liikkumavaraa.

Koronatilanteen aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden jatkuessa määräaikaa siirrettiin peräti 9 kuukaudella eteen päin. Se, jatkuuko 10 prosentin korkokatto vielä syyskuun jälkeen esimerkiksi vuoden 2021 loppuun, jää nähtäväksi.

Toimia tarvitaan – maksuhäiriömerkintöjä lähes 400 000 suomalaisella

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa arkea monella tapaa. Merkinnän vuoksi esimerkiksi luottokortti, vuokrasopimus ja puhelinliittymä voivat jäädä vuosikausiksi ulottumattomiin.

Ongelma koskettaa lukuisia henkilöitä, sillä viimeisimpien tilastojen perusteella lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Vuoden 2020 aikana merkinnän saaneiden määrä kasvoi 1,4 prosentilla, mikä oli koronan aiheuttamien muuttuneiden taloudellisten tilanteiden valossa suhteellisen maltillinen lisäys. 

Yksi maksuhäiriömerkintä kasvattaa uuden merkinnän riskiä huomattavasti. Luottoa myönnettäessä luottotietojen tarkastaminen onkin ensiarvoisen tärkeää kummankin osapuolen etua silmällä pitäen.

Maksuvaikeuksien ennakoinnilla voi säästyä monelta harmilta. Esimerkiksi eräpäiviin ja lyhennyseriin voi olla neuvoteltavissa muutoksia, mikäli luoton- ja palvelunantajaan on yhteydessä hyvissä ajoin ennen eräpäivää. Maksuvaikeuksiin saattaa liittyä esimerkiksi häpeää, elämänhallintaongelmia tai toivottomuutta, jotka viivyttävät yhteydenottoa tarpeettoman pitkään. 

Kenelle 10 prosentin korkokatosta on hyötyä?

Erilaiset pikalainoja myöntävät tahot osoittautuvat usein ainoaksi vaihtoehdoksi tilanteissa, jolloin luottoa on mahdotonta saada syystä tai toisesta muualta. Tällaisissa tapauksissa lainaa ollaan valmiita ottamaan riippumatta siitä, millainen korko luotolla on. 

Jos lainaa tarvitaan esimerkiksi yhden satunnaisen, suuremman hankinnan tekoon, ja oma maksukyky on selvillä, voi 10 prosentin korkokatolla varustetusta lainasta olla huomattava apu.
Lainaa ei pitäisi kuitenkaan koskaan ottaa kevyin perustein, etenkään silloin, jos talouden hallinnassa on ilmennyt aiemmin ongelmia. Maksuvaikeuden edessä apua kannattaa hakea rohkeasti. Kuluttajille on tarjolla monenlaisia ennaltaehkäiseviä palveluja, joiden avulla talousvaikeuksien selvittelyyn ja maksuerien suunnitteluun saa asiantuntija-apua. Neuvontaa tarjoaa muun muassa Takuusäätiö.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > 10 prosentin korkokatto sai jatkoa 30.9.2021 saakka