Miksi en saa lainaa? Syitä kielteiseen päätökseen on monia

Rahantarve on akuutti, ja löysit viimein itsellesi sopivan pankin. Nyt kuitenkin sait takaisin vain tylyn tiedon hakemuksesi hylkäyksestä. Mistä hylätty lainahakemus oikein johtuu?

miksi en saa lainaa

Yleinen käsitys on, että kun luottotiedot ovat kunnossa, myös lainaa saa helposti. Lainapäätökseen kuitenkin vaikuttaa moni tekijä aina yleisestä taloustilanteesta hakijan itse antamiin tietoihin. Siksi moni miettii, miksi en saa lainaa.

Ennen rahasuunnitelmien muuttamista on syytä selvittää, mikä hylkäyspäätöksen taustalla saattaisi olla. Näin voit korjata hakemuksen virheet hakiessasi lainaa toiselta rahoituslaitokselta.

Tässä artikkelissa käydään läpi:

 • Mitkä ovat lainan yleisehdot
 • Millaisia ovat yleisimmät hylkäyssyyt
 • Mitä tehdä, kun lainahakemus on hylätty

Vaikka pankit ja rahoituslaitokset edellyttävät hakijoiltaan alalle yleisten kriteerien täyttymistä, löytyy niiltä aina myös omat käytäntönsä eri lainoille ja hyväksyttäville hakijoille. Yhdestä pankista lainaa saa 18-vuotias, kun taas toisessa ikäraja voi olla 23 vuotta. On tärkeää, että pyrit selvittämään lainan kriteerit juuri valitsemasi rahoituslaitoksen sivuilta.

vinkkejä talouteen ja miksi en saa lainaa

Mitä lainan saamiseksi vaaditaan?

Suomen rahoitusmarkkinnat ovat omaksuneet yleiseen käyttöön tietyt perustason kriteerit, jotka lainaa hakevien henkilöiden on täytettävä. Näistä useimmat ovat seurausta lainsäädännöstä.

Lainaa hakeaksesi sinun on:

 • Oltava täysi-ikäinen
 • Asuttava vakituisesti Suomessa
 • Oltava ilman voimassa olevia maksuhäiriömerkintöjä
 • Pystyttävä todistamaan säännölliset kuukausitulot

Moni pankki kuitenkin saattaa edellyttää itse hakijoilta tätä tiukempia kriteerejä etenkin ikään liittyen. Voit lukea lisää lainoista ja mistä lainaa saa.

Miksi en saa lainaa – yleisimmät syyt

Listasimme yleisimpiä syitä hylättyyn lainapäätökseen.

 1. Luottorekisteristäsi löytyi voimassa oleva maksuhäiriömerkintä
 2. Tulosi ovat liian pienet tai epäsäännölliset
 3. Lainahakemus on täytetty virheellisesti
 4. Asuinkulusi tai muut menosi ovat liian suuret tuloihisi nähden
 5. Sinulta löytyy ennestään monia lainoja
 6. Et ole toimittanut haussa tarvittavia liitteitä tai tositteita

Huomaathan, että myös yleisellä taloustilanteella sekä lainsäädännöllä on vaikutuksensa lainan saannin helppouteen. Alhaisten korkokattojen aikana moni rahoituslaitos nostaa tulokriteerejä sekä saattaa lakata myöntämästä pieniä lainoja lähes kokonaan.

Mitä teen, kun hakemukseni on hylätty?

Jos huomasit, että jokin hylkäyssyistä saattaisi päteä lähettämääsi hakemukseen, voit koittaa hakea lainaa uudestaan toiselta rahoituslaitokselta virheitä varoen. Huomaathan, että hakemuksessa annettujen tietojen on oltava ehdottoman todenmukaisia, sillä rahoituslaitos tarkistaa nämä kyllä.

Useiden peräkkäisten lainahakemusten laittaminen samalla rahoituslaitokselle kannattaa varsin harvoin. Kun yksi lainahakemus on hylätty, kieltää rahoituslaitos automaattisesti myös muut henkilön lähiaikoina lähetettämät hakemukset.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi en saa lainaa?

Kielteiseen lainapäätökseen on monia syitä. Jos olet maksuhäiriömerkitön, täytät yleiset kriteerit ja saat säännöllisiä kuukausituloja varsin riittävästi, voi olla, että teit hakuvaiheessa virheen tai et toimittanut tarvittavia liitteitä antamiesi tietojen todistamiseksi.

Hylättiinkö lainahakemus maksuhäiriömerkintäni takia?

Jos sinulta löytyy voimassa oleva maksuhäiriömerkintä, johtuu hylkäyspäätös lähes varmasti tästä.

Mitä teen, kun lainahakemukseni hylättiin?

Voit hakea lainaa toiselta rahoituslaitokselta tai pankilta ja pyrkiä välttämään tässä hakemuksessa mahdollisesti aiemmin tekemäsi virheet. Alhaisten korkokattojen aikoina apu voi löytyä myös isomman lainasumman hakemisesta.

Andreas Linde
kirjoittanut
Andreas Lindellä on yli 7 vuoden kokemus lainamarkkinoista. Vuosikorot, annuiteettilainat, joukkovelkakirjat ja muut alan termit ovat olleet hänelle tuttuja jo vuosien ajan.
Lainaa helposti > Uutiset > Miksi en saa lainaa? Syitä kielteiseen päätökseen on monia